civilszervezetek

2019.04.14. 15:30

Bátran vállalják a veszélyt a nógrádi önkéntesek

Megyénkben 2012 után látványos fejlődésnek indult az önkéntes tűzoltó mozgalom, s sorra alakultak a hivatásosok munkáját erősítő civilszervezetek. Az Észak-Mátra Speciális Mentő és Tűzoltó Egyesület Bátonyterenye és vonzáskörzetében eddig több mint 120 helyszínen működött már közre tűz- és káresetek felszámolásánál.

Palchuber Kinga

Balról jobbra: Juhász László, Kökény András, Tövisi Ágnes és Gembiczki Péter

Forrás: N.M.H.

Fotó: Hegedűs Márk

Az Észak-Mátra Speciális Mentő és Tűzoltó Egyesület két évvel ezelőtt – tíz fővel – alakult meg Bátonyterenyén azzal a céllal, hogy szűkebb hazánkban – a Mátra északi részén – egy speciális önkéntes tevékenységet végző csoportot hozzon létre. Célkitűzéseik között szerepel elsősorban az önkéntes tűzoltó tevékenység, a lakossági tájékoztatás, az ifjúságvédelem és a társadalmat segítő feladatok ellátása, de részt vállalnak a katasztrófavédelmi és a speciális mentési feladatokban is. Az egyesület tavaly hetven, idén pedig már most több mint ötven helyszínen működött közre a tűz- és káresetek felszámolásában.

Emberélet múlhat a segítségükön

Az önkéntes egyesületekhez bárki csatlakozhat, aki büntetlen előéletű, motivált és kellően elhivatott. Tövisi Ágnes, az Észak-Mátra Speciális Mentő és Tűzoltó Egyesület tagja elmondta: sokan kérdezik tőle, miért vállalja ezt a szolgálatot a szabadideje terhére és teljesen ingyen? – Számomra természetes, hogy egy bajba jutott embertársamon segítek. Egyszer főzés közben jött egy riasztás Bátonyterenyéről. Ha életmentésről van szó, akkor minden mást háttérbe szorítok! – mondta. Gembiczki Péter is önkéntesként szolgál, segítve a tűzoltók munkáját.

– Egy fesztiválon ismertem meg az Észak-Mátra Mentő Egyesületet, majd a szervezet tagjai siettek édesapám segítségére is egy nagy havazásban – mesélte Péter, aki ezután csatlakozott a csapathoz.

Kökény András elnök elmondta: tagjaik Bátonyterenye 15 kilométeres vonzáskörzetének vészhelyzeteiről kapnak telefonos riasztást a műveletirányítási központtól, s ezeken a településeken a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóival közösen vesznek részt a kárfelszámolási munkálatokban.

– Jelenleg húsz fővel – köztük hat nővel – dolgozunk együtt a vállalt tevékenységeink megvalósításán. Heten hivatalosan is önkéntes tűzoltók, akik már a tűzoltási tevékenységben is részt vehetnek, tízen pedig most végzik a negyvenórás tűzoltótanfolyamot, ugyanis az önkéntesek csak a kurzus elvégzése után válnak bevethetőkké a kárhelyszíneken – tette hozzá.

A szervezet kezdetben a tagok saját eszközeivel és járműveivel tevékenykedett, majd a Nógrád Megyei Tűzoltó Szövetség és több civilszervezet is támogatta őket. Különféle pályázat jóvoltából már mentőcsónakot és más egyéb felszereléseket is kaptak.

Juhász László megyei tűzoltósági főfelügyelő elmondta: a megyében 2012 után sorra alakultak a hivatásosok munkáját erősítő civilszervezetek. Bátonyterenye és vonzáskörzetében a katasztrófavédelmi őrs négyfős állománya vonul az eseményekhez, az önkéntesek a háttérmunkálatokban jelentenek hatalmas támogatást a tűzoltóknak. Feladatuk többek között a vízsugarak táplálásának biztosítása, az állapotvizsgálat és a tömlők kifektetése, de nagy szerepük van a szabadtéri tüzek felszámolásában és a lakossági tájékoztatásban.

Balról jobbra: Juhász László, Kökény András, Tövisi Ágnes és Gembiczki Péter
Fotó: Hegedűs Márk / N.M.H.

– Az önkéntes szervezetek fejlődéséhez nagyban hozzájárult az új pályázati rendszer. Nemrég a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban megyénk négy járási és öt települési mentőcsoportja összesen 11 áramfejlesztővel és 11 szivattyúval gazdagodott. Ezek az eszközök lehetőséget nyújtanak arra, hogy a szervezetek az eddigieknél is hatékonyabban tudjanak a mentés, a kárelhárítás és a helyreállítás munkálataiba bekapcsolódni – mondta.

Az egyesület tűzoltótechnika-tanfolyamok elvégzésével és a társszervekkel való közös kiképzésekkel tovább szeretne fejlődni, de a magasból és mélyből mentésben, a vízi mentésben, a terepkutatásban és a speciális műszaki mentésben is bővíteni kívánják ismereteiket.

A tervek között szerepel az eszközpark fejlesztése és egy tűzoltószertár kialakítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!