vizsgálat

2019.06.24. 13:50

Nem vett ki szabit, így felfüggesztették Nagyoroszi polgármesterét

Felfüggesztette a munkavégzés alól Gönczöl Józsefet, Nagyoroszi polgármesterét a nagyközség képviselő-testülete. Az indoklás szerint a falu vezetője évek óta nem hajlandó kivenni törvényileg előírt szabadságát.

Hegedűs Henrik

Felfüggesztette a képviselő-testület a munkavégzés alól Gönczöl József polgármestert Fotó: H. M. / NMH

Az ügy a június 17-i testületi ülésen került napirendre, dr. Ferenczy Gábor alpolgármester előterjesztése nyomán. Ebben az szerepel, hogy Gönczöl József már a tavalyi évről jelentős szabadságot hozott át erre az esztendőre. A rendelkezések értelmében a polgármesternek legkésőbb 2019. március 31-ig rendeznie kellett volna minden, előző évre érvényes szabadságát, de ezt az előterjesztés szerint többszöri figyelmeztetésre sem tette meg.

Ezért kezdeményezték házon belül a fegyelmi vizsgálat elindítását, annak kiderítésére, hogy a polgármester megsértette-e a szabadságának kiadására és kivételére vonatkozó törvényt, illetve Nagyoroszi önkormányzatának ehhez szervesen kapcsolódó helyi határozatát, a tisztségéből eredő kötelezettségét vétkesen megszegve. Az eljárás időtartama alatt (ez egy hónap) a polgármesteri feladatok alól felfüggesztették. Ezalatt Gönczöl József – bár bejárhat munkahelyére – semmilyen hivatalos okmányt nem írhat alá, semmiféle folyamatot nem kezdeményezhet, egyúttal az önkormányzat alkalmazottjainak sem adhat utasításokat.

Felfüggesztette a képviselő-testület a munkavégzés alól Gönczöl József polgármestert Fotó: H. M. / NMH

A képviselő-testület az ügy kivizsgálására egy bizottságot is létrehozott, aminek elnöke dr. Ferenczy Gábor, tagjai pedig Borbély László és Varga István képviselők. A vizsgálat lezárulása után a hivatalos jegyzőkönyvet – az esetleges büntetési javaslattal együtt – eljuttatják az önkormányzat törvényességi felügyeletét ellátó Nógrád Megyei Kormányhivatalnak, amely a végső döntést meghozza. A polgármester a felfüggesztő döntést, annak közlésétől számítva nyolc napon belül megtámadhatja.

– Jómagam minden hónapban megkérdeztem Gönczöl Józsefet, vett-e ki szabadságot, a válasz minden esetben nem volt – mondta lapunknak Borbély László. – Valószínűnek tartjuk, hogy a ciklus végén pénzben szeretné ezt megváltani. Mivel sok napról van szó, félő, hogy ezzel a kifizetéssel veszélybe sodorná az egész önkormányzat működését. A fegyelmi eljárás alatti felfüggesztés pedig azért indokolt, mert előfordulhat, hogy a vizsgálat idején a kellő bizonyítékok beszerzését, megtekintését esetleg szándékosan akadályozhatja.

Gönczöl József szerint a fegyelmi eljárás elindítása vele szemben egyértelműen jelzi, megkezdődött a választási kampány.

– Egyszerűen nem értem ezt a felfüggesztési indítványt – hangoztatta.

– Úgy tűnik, azt az embert akarja büntetni a képviselő-testület néhány tagja, aki sokat dolgozik a faluért. Egyes képviselők ezek szerint nem az én munkámat akarják segíteni, hanem éppen ellenkezőleg, el akarják azt lehetetleníteni. Rengeteg feladatot látok el, ami nem csupán Nagyoroszit, hanem az egész térséget érinti. Foglalkozom az idősekkel, elnöke vagyok a sportegyesületnek, több szervezet gesztorságát irányítom, pályázatokat készítek elő. Értelemszerűen nem az az első gondolatom, hogy mikor menjek szabadságra. Kilenc éve egyetlen napot sem vettem ki, de ez egyáltalán nem hanyagság, vagy nemtörődömség, netán a törvényi előírások szándékos figyelmen kívül hagyása, egyszerűen csak arról van szó, hogy ki sem látok a rengeteg ügyes-bajos feladat mögül. Őszintén remélem, hogy a fegyelmi eljárás igazságosan zárul, igazol engem, és a hatóság megszünteti majd a felfüggesztésemet, mert én valóban a falu érdekében és nem ellene cselekszem a polgármesteri tevékenységem során. Azt pedig határozottan cáfolom, hogy a megbízatásom lejártával egy összegben akarnám megváltani a szabadságomat, ilyesmi meg sem fordult a fejemben, és erről akár a vizsgálóbizottság előtt, írásban is nyilatkozom –mondta a polgármester.

Amint a vizsgálat lezárult, természetesen a Nógrád Megyei Kormányhivatal álláspontját is közöljük az üggyel kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában