pályázat

2019.10.24. 06:56

Program indult a gazdátlan állatok számának csökkentése érdekében

Ivartalanítás: egy szó, ami mind gyakrabban hallható, s talán elmondhatjuk, egyre fontosabb szerepet kap a hazai kisállattartók életében. Állatvédelem terén van még mit tanulnunk, ez cáfolhatatlan tény. Ugyanakkor az utóbbi években történtek vitathatatlan előrelépések ezen a területen. Az ivartalanítás az állatvédelem egyik alappillére, ezért örvendetes, hogy az idei évben az Agrárminisztérium összesen 96 millió forintos pályázatot írt ki kutyák ivartalanítására. Nógrádból a Karancs Mentőkutyás Alapítvány adhatott be pályázatot.

Sziládi Krisztina

Nem olcsó az ivartalanítás, de a nem kívánt szaporulat megelőzése és a kutya egészsége szempontjából is fontos. Bizonyított tény, hogy az ivartalanított ebek hosszabb ideig élnek

Fotó: Pixabay

Hazai állatvédők évek óta elkeseredett harcot vívnak egy komolyabb, országos szintű ivartalanítási akció eléréséért. Most megvalósulni látszik ez a célkitűzés: mintegy száz állatvédő szervezet írta alá a Susy Utzinger Stiftung für Tierschutz – svájci állatvédő alapítvány, a Magyar Állatvédő Országos Szervezete (MÁOSZ) és a Magyar Állat- és Természetbarátok Szövetsége együttműködésével kezdeményezett országos kisállat ivartalanítási programot. A program célja a kóbor és gazdátlan állatok irreálisan magas számát csökkenteni hazánkban – humánus módon.

A kezdeményezés hatására összesen 96 millió forintot ad a kormány az állatvédelemre, pontosabban ivartalanításra. Az állatvédő egyesületek pályázat benyújtása után juthatnak a támogatáshoz. A civil állatvédelem harmincéves fennállása óta ez rekordösszegű támogatásnak számít.

Nem olcsó az ivartalanítás, de a nem kívánt szaporulat megelőzése és a kutya egészsége szempontjából is fontos. Bizonyított tény, hogy az ivartalanított ebek hosszabb ideig élnek
Fotó: Pixabay

A kiírás szerint támogatási igényt menhelyet működtető civil szervezetek – egyesületek vagy alapítványok – nyújthatnak be az állatvédelem területén végzett hasznos tevékenységük megvalósítását elősegítő pályázatra. A pályázat beadásának határideje október 18 volt.

– Ezzel az ivartalanítási pályázattal az első és egyben a legfontosabb lépés megtörtént afelé, hogy megnyugtató megoldást találjunk a kóborállat-problémára, viszont javaslataink egyelőre csak részben valósultak meg, mert a pályázati keretösszeget növelni kellene, valamint nemcsak a menhelyet működtető állatvédelmi civil szervezetek, hanem valamennyi állatvédelmi civil szervezet számára kellene biztosítani a pályázati lehetőséget, az ivartalanítási támogatást a macskákra is ki kellene terjeszteni és a kiemelt megyék körét is bővíteni kellene pl. Nógrád megyével. Még sok dolgunk van, de kezdetnek ez is nagy eredmény – írja a MÁOSZ a közösségi oldalán.

A megyében működő állatvédő szervezetek közül egyedül a Karancs Mentőkutyás Alapítvány volt jogosult a pályázat beadására: csak ők rendelkeznek menhellyel is, ami feltétele volt a kiírásnak.

– Az egy szervezet által maximálisan igényelhető 10 millió forintos támogatásra pályáztunk – tájékoztatta portálunkat vezetőjük, Herczeg Zoltán. Az elbírálásnál figyelembe veszik az ebek ivararányát. Ez azt jelenti hogy az ivartalanításra szánt állomány hetven százaléka szuka kell legyen. Érthető okokból elsősorban az ő ivartalanításuk fontos, hiszen a túlszaporulat leginkább így akadályozható meg. A kan kutyák a maradék harminc százalékot tehetik ki. Esetünkben 285 kutyáról beszélünk, ebből 200 szuka kutyát és 85 kant szeretnénk ivartalanítani a jövőben. Az elbírálás után 2020-ban várható az állatorvosi beavatkozások elvégzése, ami reményeink szerint jelentősen javít majd a megyei helyzeten.

Gondot okoz a sok gazdátlan állat

Hazánkban is óriási problémát jelent a nagyszámú gazdátlan állat. Ivartalanítás hiányában folyamatosan születnek a nem kívánt szaporulatok, ezáltal egyre nő a kóbor kutyák száma. Sok a felelőtlen gazda, aki szívtelenül sorsára hagyja a nem kívánt kölyköket. A gyakran elavult ebrendészeti ellátórendszer férőhelyeit többszörösen meghaladja a kóbor kutyák száma. Azokat a kutyákat és macskákat, akiket nem szeretnének tenyészteni, javasolt ivartalanítani. Ez ma már rutinbeavatkozásnak számít. Ezzel állatainkat is megkíméljük a sorozatos tüzelés, esetenként álvemhesség, szülés terheitől. A kan kutyákat is érdemes ivartalanítani, ezzel elejét vehetjük, hogy elkóboroljanak a tüzelési időszak alatt. Azonban az ivartalanítás nem csak a felelősség kérdése miatt fontos, de rengeteg betegség is megelőzhető vele.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában