Példaértékű

2018.12.14. 20:00

Könyvbe vésett büszkeségek: életükkel mutatnak példát a dorogháziak

Az Akikre büszke lehet Dorogháza című könyvet a napokban nagy érdeklődés mellett mutatták be a helyi művelődési házban. A Bakos Galambos János, Hernádiné Bakos Marianna és Juhász László gondozásában készült írás a község mintegy nyolcvan büszkeségét mutatja be.

P. K.

Bakos Galambos János szívügyének tekinti a falu múltját

Forrás: Nool.hu

Fotó: Bakos László

Bakos Galambos János, Hernádiné Bakos Marianna és Juhász László lokálpatrióták mindhárman ezer szállal kötődnek Dorogházához.

Három csoportba osztották az értékes és tanulságos sorsokat

A szerzőhármas által kiválasztott személyek három csoportba oszthatóak a könyvön belül. – Az elsők között találhatóak olyan földművelők, bányászok, kovácsok, asztalosok, kerékgyártók, kőművesek és gazdálkodók, akik Dorogházán születtek és halálukig itt éltek. Ők munkájukkal elősegítették a falu működését, emléküket bevésték a falusiak emlékezetébe – hangsúlyozták a szerzők.

A kötetben szereplő másik csoport azokat az értelmiségieket – orvost, bábát, pedagógust, papot – és vállalkozókat mutatja be, akik bár máshol látták meg a napvilágot, de hivatásuk és az élet Dorogházára sodorta őket. E személyek második otthonukként tekintettek a községre, s ottlétük alatt mindig szívvel-lélekkel dolgoztak annak fejlődéséért. Mindemellett azok a faluból elszármazott fiatalok is helyet kaptak a könyv hasábjain, akik szakmájukban jelentős sikereket elérve immár máshol öregbítik a község hírnevét. – Büszkék lehetünk arra, hogy mennyi értékes ember élt, s él ma is a Mátra alján megbújó kicsiny faluban – mondták a könyv megálmodói.

– A könyv kiadásának ötlete abból ered, hogy szerzőtársaimmal együtt szívügyünknek tekintjük szülőfalunk múltját. A feleségem ösztönzésére döntöttem úgy, hogy a község mindennapjait korábban meghatározó, de innen elszármazó és máshol sikereket elérő emberek életútját csokorba gyűjtöm és mintegy példaként hátrahagyom az utókornak – mondta Bakos Galambos János, aki másik két lelkes lokálpatriótával – Hernádiné Bakos Mariannával és Juhász Lászlóval – is megosztotta terveit.

– Jómagam mindig is elhivatottan kutattam a község múltját, de Marianna is igazi ismerője a falu történetének. Ő ugyan a mindennapjait ma már megyénk másik településén éli, de rendszeresen visszajár látogatóba Dorogházára. Marianna emellett társszerzője volt az előző – Szülőfalunk Dorogháza című – könyvemnek is, amelyben a helyi iskolatörténetét vázolta fel. László pedig szintén elhivatott, óriási fényképgyűjteménnyel és tudásanyaggal rendelkezik a falu kincseit érintően – folytatta a kötet ötletgazdája.

A szerzőhármas két évvel ezelőtt kezdett bele abba a közel sem egyszerű küldetésbe, hogy felkutassa a faluhoz köthető és szakmájában kiemelkedő személyeket.

– Úgy gondoltuk, hogy értékeinket megmutatni és megmenteni nemcsak szükséges, de kötelező. A könyv célja, hogy feltárja: hány olyan személy élt, s él jelenleg is Dorogházán, akikre példaként tekinthetünk. A kötet nem engedi feledésbe veszni sorsukat, hiszen az önéletrajzi bemutatók méltó emléket állítanak nekik – tette hozzá Hernádiné Bakos Marianna.

Az összegyűjtött anyagok 78 ember életpályáját tárják fel, amelyeken keresztül egy palócfalu 19. és 20. századi valósága is megelevenedik a sorok között. A szerzők nem tesznek különbséget a bemutatott személyek jelentőségét illetően, hiszen a könyvben szereplők becsületükkel, szorgalmukkal, munkájukkal, s a közösségért való tenni akarásukkal mindnyájan mintaként szolgálnak a mai emberek számára.

Nagy érdeklődés mellett mutatták be a büszkeségekről szóló könyvet
Fotó: Bakos László / Nool.hu

– A gyűjtőmunka kezdete egyáltalán nem volt könnyű, hiszen a nevek kiválasztása után forrásokra volt szükség az adatok megszerzéséhez, amely sok kutatással járt. A hozzátartozókkal, ismerősökkel számos személyes találkozás, telefonbeszélgetés és levélváltás történt. Az anyaggyűjtés közben kellemes élményeket szereztünk, rég nem látott ismerősökkel léptünk kapcsolatba. Sokan helyet kaphattak volna még a könyvben, ám voltak olyanok is, akiknek életútját forráshiány miatt nem tudtuk volna méltóképpen lefesteni. Szerencsére bőven akadtak, akikre büszkék lehetünk… – ismertette Juhász László.

Juhász László szerint bőven akadnak olyanok a faluban, akikre büszkék lehetnek
Fotó: Bakos László / Nool.hu

A szerzők szerint a könyv erősítheti a fiatalokban a helyi öntudatot, kedvet adhat az értékek megőrzéséhez és a hagyományápoláshoz is. A lokálpatrióták tervei között szerepel a büszkeségek tovább gyűjtése, és egy nagyobb kiadvány megírása, amely Dorogháza történetét tárná fel töviről hegyire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!