Berkenye

2018.10.17. 15:58

Kibővített formában jelent meg újra a sváb–magyar szótár

A Németországból történt betelepülés háromszázadik évfordulójára jelent meg a sváb–magyar tájnyelvi szótár kibővített kiadása.

H. H.

A kötet szerzője, egyben kiegészítője, Gill Józsefné a bemutatón elmondta, Kucsera Réka kérése alapján, még 2015-ben kezdődött el az anyag összegyűjtése.

A szótár elkészítése során nem csupán azokra gondoltak, akik a két, németajkú nógrádi településen, Berkenyén és Szendehelyen élnek, hanem mindenkire, aki érdeklődik a nyelvjárások iránt.

A könyvben fonetikusan írták le a sváb szavakat, ahogy azokat kiejtik, hiszen akadnak olyan hangzók, amelyeket a magyar ABC betűivel nem lehet kifejezni, ilyen esetekben a betűkre jeleket illesztettek. A szótár mellé DVD-lemezt csatoltak, ezen a könnyebb érthetőség kedvéért Gill Józsefné az eredeti berkenyei sváb tájszólásban mondja ki a szavakat.

Múltidézővel is kiegészült a könyv, amelyet az első kiadáshoz képest több száz szóval bővítettek. A tárház azonban még így sem teljesen kiaknázott, ezért tovább folytatják a gyűjtés munkáját.

(Borítóképünkön: A betelepülés centenáriumán mutatták be a kötetet, Fotó: N.M.H.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!