biciklizés

2019.04.15. 06:50

Készek a kerékpárút tervei, nyáron indulhat a munka Nyugat-Nógrádban

Hazánkban is egyre népszerűbb az egészségmegőrzés szempontjából kiváltképp fontos biciklizés. Az épülő kerékpárutak pedig már a biztonságosabb munkába járást is szolgálják.

Hegedűs Henrik

Kerékpárral munkába és kirándulni is szívesen járnak az emberek

Forrás: N.M.H.

Fotó: Torjay Attila

Reggeli óra. A Balassagyarmat déli határából Szügy felé induló kerékpárúton egy fiatalember teker lendületesen. Nem kell tartania kamionoktól, teherautók viharos „löketeitől”, aminek következtében egy rossz mozdulat nyomán az árokban is végezhetné. Egyre inkább igény van az ilyen szakaszokra, és az önkormányzatok törekednek a kiépítésükre.

Kedvelik a biciklisek a Börzsönyt

Nyugat-Nógrádban a kerékpáros idegenforgalom élharcosának számít a Sugárkankalin Turisztikai Egyesület. Pásztor Ildikó elnök lapunk kérdésére kifejtette: több mint tíz éve, minden májusban megrendezik az „Örökségeink útján” nevet viselő túrájukat, amelyen rendre felkeresik az Ipoly-mente nevezetes helyszíneit, így az ártereket, a legelőket, a tanösvényeket, valamint a kulturális különlegességeket. Idén a Börzsöny lesz a cél, a hegyi ösvényeken tekerve jutnak el Drégely várához. Az elnök hozzátette, megyénk északnyugati csücske a kerékpárosok által kedvelt övezetnek számít, Drégelypalánktól egészen a szlovák határig kiépített a kerékpárút, főleg hétvégeken és ünnepnapokon sokan kerekednek fel, például Hont-Tsitár kegyhelyének felkeresésére.

Az Ipoly-parti város vezetése a szügyi szakaszra kapcsolódva hajtja végre a fejlesztést.

– Másfél évvel ezelőtt nyertünk összesen 541 millió forintot fenntartható közlekedésfejlesztésre a TOP-pályázaton – mondta Csach Gábor alpolgármester. – Ez három részből áll, amiben markáns szerepet kap a kerékpárutak kialakítása. Két szakaszon, összesen mintegy öt kilométeres hosszúságban alakítjuk ki a „pályát” a két keréken közlekedőknek. Az első a város déli határától indul és a Springa-domb érintésével a temető mellett, a Dózsa utcán, majd a Rákóczi széles járdáján át vezet a művelődési házig, onnan az autóbusz-pályaudvarig. A másik projekt az Ady és Kóvári utak találkozásától – itt körforgalom is készül, – a Madách-ligeti lakóövezettől indul, és halad egészen az ipari parkig. Ebből is kitűnik, hogy a munkába igyekvő embereket is támogatjuk, hogy biztonságosabban közelíthessék meg az üzemeket. A két kerékpárút és a körforgalom tervdokumentációja elkészült, április végén lezárulhat az engedélyeztetés, amit a közbeszerzési eljárás követ, ami ha sikeres, már nyáron megindulhat az építkezés.

Az alpolgármester hozzátette, a 2020 őszéig terjedő elképzelésekben 9,1 kilométer hosszan elkészülhet a teljes balassagyarmati belvárosi körgyűrű, minden égtáj felé városszéli kicsatlakozással.

Kerékpárral munkába és kirándulni is szívesen járnak az emberek
Fotó: N.M.H.

Érsekvadkerten szintén fontos a kerékpárút. Az önkormányzat nemrégiben nyert el 287 millió forintos központi támogatást a fejlesztésre.

– Nagyon sokan közlekednek a településünkön kerékpárral, így fontos számunkra, hogy biztonságosabbá tegyük a haladásukat – mondta el dr. Kovácsné Nagy Mária polgármester. – A falunkon átmenő 22-es út forgalma azonban több esetben veszélyessé teszi a kétkerekű-közlekedést. Pályáztunk, nyertünk, és a megítélt összegből egyrészt Érsekvadkert északi és déli széle között egy kilométer hosszúságban építünk ki kerékpárutat. A „Vadkert Velo – Két keréken Érsekvadkerten” című programunkban a Honvéd utcától a fatelepig az egyik oldalon kiszélesítjük a járdát, itt mehetnek majd a kerékpárosok, míg ezzel párhuzamosan, az út másik felén, ahol nincs járda, leaszfaltoztatjuk a területet. Ezenkívül a tulajdonunkban lévő, víztorony melletti építési telken kialakítunk egy mini KRESZ-parkot, ahol elsősorban a gyerekeket szeretnénk megismertetni a biztonságos kétkerekű-közlekedés szabályaival. Nemrégiben kezdődött meg a közbeszerzési eljárás, ha ez eredményes lesz, akár nyár elején megindulhat a kivitelezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!