úthibák

2019.03.21. 17:00

Kátyú okozott kárt az autójában? Ezt tegye, ha kártérítést szeretne

A tél végére rengeteg kátyú keletkezik hazánk 32 ezer kilométeres közúthálózatán. Sok sofőrnek meggyűlt ezekkel a baja, viszont a tartósan kedvező időjárás beköszöntével az útkarbantartásért felelős cég nekikezdhetett a várva várt gödörtömési munkálatoknak. Mit tehetünk, ha már bekövetkezett a baj és kátyú okozta kárunk keletkezett?

Szabó Rita

Nógrád megyéből tavaly 140 kárbejelentés érkezett a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

– Egész évben folyamatosan, ütemezetten végezzük a lokális burkolatjavítási munkákat. Erre akkor van lehetőségünk, ha tartósan száraz az időjárás és a hőmérséklet 0 Celsius-fok felett alakul. Novembertől márciusig alapvetően speciális kátyúzó anyagot használunk. Egyes kiemelt útszakaszokon a téli hónapokban is végzünk tartósabb, melegaszfaltos javításokat – tájékoztatta portálunkat Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője.

Hozzátette: az utak állapotáról naprakész információkkal rendelkeznek, útellenőri szolgálatuk folyamatosan ellenőrzi hazánk 32 ezer kilométeres közúthálózatát, és a jelentéseik alapján ütemezik be az egyes javítási munkákat.

Mint megtudtuk: a lokális javítási munkákat minden esetben az utak úthálózati szerepe alapján, ütemezetten végzik, vagyis a forgalmasabb útszakaszokon található hibák kiküszöbölése élvez elsőbbséget. Tehát első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a főutakon, végül a mellékutakon avatkoznak be a szakemberek. A tartósabb és hatékonyabb burkolatjavítási munkák elvégzésére tavasztól őszig van lehetőség, amint a melegaszfalt-keverő telepek kinyitnak, a teljes körű felújítások is ebben az időszakban valósulhatnak meg. A Magyar Közlöny 2018. december végi számában kormányhatározat született arról, hogy 2019-ben és 2020-ban a Magyar Falu Program keretében indulhatnak el új, milliárdos útfelújítási programok.

Nógrád megyéből tavaly 140 kárbejelentés érkezett a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

– A 2019-ben elinduló új útfelújítási programokat az illetékes szaktárca rendelete alapján indíthatjuk el, az idei beruházások előkészítése jelenleg is zajlik, a tervezési, közbeszerzési eljárásokat folytatják le szakembereink – hívta fel a figyelmet a kommunikációs osztályvezető, ugyanakkor hozzátette: 2018-ban összesen a 32 ezer kilométeres közúthálózatra vonatkozóan 1536 úthibához kapcsolódó kárbejelentést kaptak. Nógrád megyéből tavaly 140 kárbejelentés érkezett és 5,5 millió forintnyi kárt térített meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a károsultaknak.

Ha egy autósnak az országos közúthálózaton kátyúkára keletkezik, azt a közútkezelő társaság hivatalos internetes oldalán szereplő információk alapján tudja bejelenteni. Itt érdemes megjegyezni, hogy a társaság a gyorsforgalmi úthálózat – kivéve az M5-ös és M6-os autópályákat – a településeket összekötő fő- és mellékutak, valamint ezen utak településeken átvezető szakaszainak az üzemeltetője, minden más útszakasz a helyi önkormányzatok kezelésébe tartozik.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. weboldalán az is olvasható, hogy ha kár ért bennünket, készítsünk minél több fényképet, a sérülés és a helyszín is legyen jól beazonosítható. Sőt, nagyobb kár esetén hívjunk rendőrt is. A bejelentett károk fele esik pozitív elbírálás alá, ám ha az úthibákra tábla figyelmeztet, akkor nehezebb megoldani a problémát.

Kikelet a közútkezelőnél is

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. lezárta a 2018–2019-es téli üzemeltetési időszakát, így a következő hónapokban újra a lokális és nagy felületű burkolatjavítási, illetve a növényzetgondozási és burkolatjelfestési munkákra helyezik a hangsúlyt a szakemberek. A 2018. november 10-től tartó téli üzemeltetési időszak alatt közel 162 ezer tonna útszóró sót és több mint 9 millió liter kalcium-klorid-oldatot juttattak ki a síkosságmentesítési munkáik során. A közútkezelő több mint 800 munkagépből álló gépparkja összesen több százezer munkaórát teljesített az utakon. Az idén egyébként a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a teljes körű felújítási munkákon felül mintegy 200 ezer tonna aszfaltot használhat fel a lokális és nagy felületű burkolatjavítási munkái során.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában