Vizsga

2018.10.10. 19:57

Hollókőn mutatták be tudásukat megyénk szakemberei (fotók, videó)

A hollókői Castellum Hotel adott otthont a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK) szakmai mestervizsgáinak.

P.B.

Nagy volt a sürgés-forgás a hollókői Castellum hotelben szerdán, ugyanis ez volt a helyszíne a NKIK által szervezett gyakorlati mestervizsgáknak.

Mint azt Erdei Györgynétől, az NKIK szakmai vezetőjétől megtudtuk, a vizsgán egy szakács, egy cukrász és két pincér adott számott tudásáról ezen a napon. Azt is hozzátette, hogy azért választották a hotelt helyszínül, mert a vizsgázók nagy része itt dolgozik.

Mi is a mestervizsga?

A mestervizsga célja, hogy a szakemberek számára biztosítsa a szakmai fejlődés és karrier kialakításának lehetőségét, valamint a tanulóképzéshez és vállalkozásvezetéshez szükséges ismeretek elsajátítását. A mestervizsga tanúsítja a vállakozáshoz, illetve oktatáshoz szükséges szakmai, gazdasági, pénzügyi, vezetési, munkaügyi és jogi ismeretek megszerzését és mindennapi használatát. A vizsgának azonban vannak feltételei, amelyek nem mások, mint a szakmai irányú végzettség, legalább 5 éves tapasztalat az adott munkakörben. Nógrád megyében a szerdai vizsgázókon kívül autószerelő, autóelektronikai műszerész, karosszéria lakatos, gázvezeték és keszülékszerelő illetve vendéglátás szervező, vendéglős szakmákban tettek vizsgát.

– A mestervizsga két részből áll: egy szakmai és egy vállalkozási és pedagógiai ismeretek – árulta el a szakmai vezető, aki azt is részletezte, hogy a szakmai részből vizsgázóknak számot kell adniuk tudásukról szóban, írásban illetve gyakorlatban is. Vállalkozói és pedagógiai ismeretekből pedig csak szóban.

Mint megtudtuk, a szakmai és vizsgakövetelmény tartalmazza az elvárásokat. A pincérek egyik feladata például az volt, hogy egy alkalomhoz illő díszasztalt terítsenek. A vizsgabizottságot egy gyönyörűen előkészített szüreti báli és egy születésnapi asztal várta. Ezek után következett az úgynevezett élőmunka, amelynek során salátát, illetve koktélt kevertek vendégeiknek és végül de nem utolsó sorban valódi éles helyzetben kellett felszolgániuk, ahol nyelvtudásukról is számot adtak.

Hartner Bernadett a szakmai vizsgabizottság szakács és pincér kategórájának elnöke kérdésünkre kifejtette, azokat a szempontokat, amelyek alapján döntés születik:

– A pincérek esetében nagyon fontos az élőmunka, a legelegánsabb felszolgálási módszer, vagyis az angol szervíz jegyei alapján folyik a munka. Lényeges, hogy az adott pincér jól beszéljen valamilyen nyelvet, ugyanis életszerű környezetben bármikor kerülhet olyan szituációba, amikor külföldi vendéget szolgál ki. Az is fontos szempont, hogy a vizsgázó hogyan dolgozik, hogyan kommunikál – fejtette ki Hartner Bernadett.

A szakácsra sem várt egyszerű feladat, neki egy öt fogásos menüvel kellett előrukkolni, amelynek minden kritériumnak meg kellett felelnie. Mik is ezek a kritériumok?

 

Hartner Bernadett elárulta, hogy a szakácsnak a szerdai napon egy öt fogásos menüt kellett összeállítania. Fontos szempont az ételek harmóniája, állaga, illetve hogy milyen technológiával készültek el, de a legfontosabb az ízvilág. A mai napon egy őszi szüreti menüt láthattunk – mondta a vizsgaelnök, aki hozzátette, hogy a szezonalitás is elemi, ugyanis az is mérvadó, hogy az összeállított menü gazdaságos legyen, így az adott időszak – ebben az esetben az ősz – alapanyagait érdemes használni.

A cukrásznak három vizsgamunkát kellett készítenie: egy dísztortát, miniont illetve töltött makaront. A cukrászatban jártas balassagyarmati Jagyutt Péter is a vizsgabizottság tagja volt, akitől megtudtuk, hogy elsődleges szempont a munkavédelmi higiéniai alapszabályok betartása. A másik a szakmai munka, a cukrászatban nagyon fontos, hogy a termékek recept szerint készüljenek el.

– A cukrászat ma már arról kell hogy szóljon, hogy a termék elnevezése – például, mogyorós vagy citromos – domináljon az ízvlágban is – mondta el Jagyutt Péter, akitől azt is megtudtuk, hogy az esztétikum is lényeges szempont, mint például a színezés vagy a díszítés.

(Borítóképünket készítette: Hüvösi Csaba/Nógrád Megyei Hírlap

Videó: Szabó Péter)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában