Változások

2018.10.14. 11:21

Hiába keressük már a sebességmérések helyszíneit

Többé nem érhetők el a traffipax nyilvános helyszínei: ezeket egyébként mi is rendszeresen megosztottunk olvasóinkkal lapunk hasábjain és honlapunkon is mindig megkerestük az üggyel kapcsolatban a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy mi a változások oka?

Papp Bianka

Dankóné Nagy Éva, a főkapitányság sajtószóvivője kérdésünkre, amely szerint miért nem láthatóak a jövőben a sebbességellenőrzés helyszínei a rendőrség honlapján, illetve miért nem hozható ez nyilvánosságra, a következő választ adta:

– Az intézkedési kultúraváltás részeként a rendőrség vállalást tett a közlekedők irányába az előre bejelentett, jól látható módon végzett ellenőrzésekkel. Ettől azt reméltük, hogy ez a gesztus jogkövető magatartást vált ki a közlekedőkből. Ezzel szemben az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a közlekedők jogkövetési hajlandósága. A baleseti számok – és a mögöttük húzódó jogsértések – változatlan rendőrségi gyakorlat és ellenőrzési intenzitás mellett nőttek – fejtette ki a nool.hu kérdésére a rendőrség szóvivője.

Mint Dankóné Nagy Évától megtudtuk, az előre bejelentett, jól látható módon végzett ellenőrzések nem jelentenek általános visszatartó erőt és a közlekedők egy része csak addig tartja be a szabályokat, amíg úgy érzi, hogy a hatóság látóterében van.

– A rendőri intézkedési kultúra nem szakadhat el a valóságtól. A közlekedési helyzet javítása, a balesetek számának csökkentése érdekében a rendőrség a jogszabályok által biztosított keretek között szükségesnek látja az ellenőrzési módszerek, eszközök bővítését. Mivel jogszabály vagy közjogi szervezetszabályozó eszköz nem határozza meg, hogy az ellenőrzéshez használt készüléket a közlekedők számára jól láthatóan kell elhelyezni, ebből az is következik, hogy azok akár rejtve is használhatók – mondta el a rendőrség munkatársa.

Azt is hozzátette, hogy ezen módszerek nemzetközileg elfogadottak, Európa számos országában alkalmazzák, működik például Ausztriában, Szlovákiában, Szlovéniában, Csehországban, vagy akár Németországban is.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől portálunk azt is megtudta, hogy a megyei utakon 2017-ben kétszáznyolcvan balesetből kilencvenegynek gyorshajtás volt az oka.

Ezek után természetesen kíváncsiak voltunk arra is, hogy vajon Nógrád megyében melyik útszakasz számít a legveszélyesebbnek?

– A rendőrség az utak veszélyessége tekintetében statisztikát nem vezet. Ugyanakkor Nógrád megyében a főutak forgalmára való tekintettel ott nagyobb a balesetek bekövetkezésének lehetősége – tájékoztatott Dankóné Nagy Éva.

A szóvivő azt is kifejtette, hogy éppen ezért kérik a közúti közlekedésben résztvevőket, hogy a megye főútjain, így a 2-es, a 21-es, a 22-es és a 23-as főutakon a követési távolság betartásával, fokozott figyelemmel és odafigyeléssel közlekedjenek.

(Borítóképünket készítette: Ladóczki Balázs/N.M.H.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában