Évforduló

2019.01.09. 17:52

Háromszáz éves lett a tűztorony, Szécsény jelképe

A város egyik turisztikai látványossága a tűztorony.

Sz. F.

A szécsényi tűztorony körülbelül három fokot dől északi ­irányba

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Vendel Lajos

1718-ban a pestis megszűnésének emlékére fából készítettek itt egy haranglábat. 1789-ben ide helyezték a XVII. században elpusztult egykori Szent Lélek templom harangját. Aztán 1920-ban szilárd anyagból egy másik haranglábat építettek ide. Az 1893-ban a tűzőrség okán kétszintessé alakított épület alsó részét egy ideig börtönként is használták. Az 1905-ben épült új városháza azonban magasabb lett a toronynál, így déli irányban elzárta a kilátást.

A szécsényi tűztorony körülbelül három fokot dől északi ­irányba
Fotó: Vendel Lajos / Nógrád Megyei Hírlap

A korábban eltervezett harmadik emelet építésére az I. világháború miatt csak 1929-ben került sor. Ekkor tették rá a bádogtetős zöld sisakot, ahol tűzmegfigyelő szolgálat kapott helyet. A toronyban hosszú évtizedeken át tűzfigyelő szolgálatot teljesítettek, mert a XIX. és a XX. század elején gyakoriak voltak a tűzesetek. A tűztoronyban a II. világháború után is működött tűzszolgálat, de csak az aratás és a cséplés idején. A későbbiekben az épületben működött rádióamatőr-állomás, és órásműhely is.

A torony északi részén az I. világháborús emléktáblán a 134 szécsényi hősi halott katona neve olvasható. A torony évekig zárva volt. A tűzoltás történetét bemutató kiállítás, amelyet jelenleg a Szécsényi Közművelődési Nonprofit Kft. üzemeltet, 2003-ban nyílt meg. A torony legfelső szintjéről szép kilátás nyílik a város környékére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!