Mandala

2018.11.05. 20:01

Egyedi alkotásokat készít a pásztói származású családanya

Személyre szabott, egyedi alkotásokat készít selyem felhasználásával a ­pásztói származású Józan-Tóth Zsaklin. Saját ­elmondása szerint kitárja lelkét és megszűnik a világ körülötte egy-egy mű ­elkészítése során. Nagy álma válna valóra, ha Pásztón ­nyílhatna egy kiállítása és a fővárosban is szeretne bemutatkozni. Ezek középpontjában a nőiesség és a természet állna.

Tóth-Nagy Orsolya

Fotó: Ladóczki Balázs/Nógrád Megyei Hírlap

A háromgyermekes édesanya két évvel ezelőtt szeretett bele a selyemfestés technikájába, amely azóta az élete elengedhetetlen részévé vált. Egyre többen ismerik meg nevét és munkásságát és érdeklődnek a nem mindennapi, fantasztikus alkotások iránt.

Egyre népszerűbb a mandala

A mandala egy ősi ­szanszkrit szó, aminek jelentése: kör vagy korong. Eredetét tekintve a tibeti­ és az indiai kultúrához köthető, de nagyon sok kultúrában megtalálható. Használják Tibetben, Indiában, Japánban, a hinduizmusban, a keresztény kultúrkörben és a buddhizmusban is. Általában szimmetrikus, koncentrikusan vagy sugarasan kialakított színes körökből és négyzetekből álló kép, amelyeknek a középpontja különösen hangsúlyos és fontos. Az egész lényege a kör alak, amely a teljességet szimbolizálja. A középpont egy misztikus pont, amely a keleti kultúrában az istenség jelképe.

– Mindig is szerettem a művészetet, már gyermekkoromban is sokat rajzoltam, majd később gimnáziumban is rajztagozatra jelentkeztem. Amikor édesanya lettem, visszajött az életembe az alkotói vágy, így a gyermekek mellett belevágtam egy tanfolyamba, ahol elsajátítottam a selyemfestészet rejtelmeit – mesélte Józan-Tóth Zsaklin selyemfestő. Hozzátette: többféle dolgot készít, így például ékszereket, festményeket, sálakat és mandalákat is, amelyek nagyon sok kultúrában megtalálhatóak. Főleg a ­tibeti és az indiai kultúrkörhöz köthető. Utóbbi alkotása során teljes egészében ráhangolódik arra a személyre, akinek éppen fest.

– Nem kérdezem meg az adott embertől, hogy mi a kedvence színe, ahogy azt sem, hogy milyen virágokat szeret. Egyszerűen a megérzéseim vezetnek. Nincs előre elképzelt kép a fejemben, ez festés közben forrja ki magát. Éppen ezért nincs két egyforma mandala sem – mesélte az édesanya, aki azt is elárulta, hogy a festés számára egyfajta ­meditációs elmélyülés. Saját elmondása szerint alkotás közben megszűnik körülötte világ és kinyitja lelkét. Ez segít saját énjének a megtalálásban. Gyakran pedig zenehallgatás közben születik meg egy-egy varázslatos mű.

– A mandala olyan, mint egy tükörkép, amely kódolva van. Neked kell rájönnöd, hogy mit üzen számodra. Lehet, hogy egy hét, pár hónap, vagy akár évek múlva jön a felismerés és megvilágosodás, hogy milyen üzenetet hordoz. Bizonyos színek és motívumok valamilyen életterülethez oszthatók, de igazán azok a mandalák hatásosak, amelyeket személyre szólóan készítek – árulta el a selyemfestő.

Mint mondta, az emberek nagyon kedvelik, amelynek oka feltehetőleg az, hogy segít megtalálni az életünkből éppen hiányzó darabot. Nagymértékben hozzájárul a lélek fejlődéséhez, hiszen nyugtató és stresszoldó hatással bír, ráadásul képes harmóniába hozni a nyugtalan embert.

Fotó: Ladóczki Balázs/Nógrád Megyei Hírlap

– Örömmel, a lelkem mélyéről alkotok. Azt gondolom, hogy ehhez a művészeti tevékenységhez­ az idő mellett kedv is szükséges – mondta Józan-Tóth Zsaklin. Kitért arra is, hogy egy-egy darab elkészítése különböző ideig tart. Egy nagyobb festmény több nap, de egy mandala például akár pár óra alatt is elkészülhet.

– Az ékszereket, a sálakat, a mandalákat, de a festményeket is nagyon szeretem. Gyakran jelenik meg alkotásaimon a természet és a nőiesség, de a színek is nagy hangsúlyt kapnak. A természet nagyon közel áll hozzám, amelyben nagy szerepet játszik, hogy vidéken nőttem fel és rengeteg időt töltöttem a szabadban – közölte a festőművész. A háromgyermekes édesanyának nincs könnyű dolga, hiszen a családi kötelezettségek mellett nehéz időt szakítani arra, amit szeret.

Szerencsére azonban családja mindenben támogatja őt, így születhetnek meg a lélekből jövő selyemcsodák. A tervekkel kapcsolatban Zsaklin elárulta, hogy nagyon szeretne egy saját kiállítást Pásztón, valamint a fővárosban is, amelynek középpontjában a nőiesség és a természet állna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!