jegyzet

2019.04.15. 13:40

Bulizó rovarok

A mai napig szép emlékként őrzöm nagymamám meséjét a kerti virágok szépségversenyéről, amelyben a bogáncs legyőzi a rózsákat, mert megengedi a világító szentjánosbogaraknak, hogy azok rajta töltsék az éjszakát.

Veres Edina

Forrás: Shutterstock

Pár nappal ezelőtt is eszembe jutott ez a történet és egyből agyamba férkőzött a gondolat: hova is tűntek például a szarvasbogarak, amelyeket gyerekkoromban órákon keresztül követtem csak azért, hogy megtudjam: mit is csinál a fejét díszítő méretes „agancsaival”? Az észrevételemet egyre több cikk is alátámasztja, amelyek szerint az ízeltlábúak csökkenő számát többek között a növényvédő szerek használatának emelkedése és a rovarok élőhelyeinek csökkenése okozza. Persze mindig vannak kivételek. Pár napja lámpaoltás után monoton zajra lettem figyelmes, amitől nem tudtam aludni.

Gyerekkoromban sem hittem a kísértetekben, de hiába kapcsoltam fel a villanyt, nem tudtam beazonosítani a zaj forrását. Gondoltam megpróbálok inkább így elaludni, de a hívatlan vendég úgy gondolta hív még néhány havert a buliba… Jobb ötlet híján egy bogárcsapdát helyeztem el a szobámban, aminek hála kicsit később észrevettem, hogy megszűnt a zaj. Nem hagyott nyugodni a kíváncsiságom, így felkeltem megnézni, kiknek köszönhetem az álmatlan éjszakát.

A csapdában pár hártyásszárnyú rovar kuksolt és igaz, dühös voltam rájuk mégis úgy döntöttem, hogy szabadon engedem őket. Reménykedtem, a partihoz másik helyszínt találnak…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!