fertőző betegség

2019.02.15. 14:00

Bárányhimlő: gyerek és felnőtt is kaphat oltást a fertőzés ellen

Felnőttkorban veszélyes a bárányhimlő, ellene csak védőoltással lehet küzdeni. Beadása ez év őszétől kötelező lesz – gyermekeknek.

Tóth-Nagy Orsolya

Általában gyerekek kapják meg a bárányhimlő elleni védőoltást, de a felnőtteknek is érdemes gondoskodniuk magukról

Forrás: MW

Az egyik leggyakoribb bejelentett fertőző betegség a bárányhimlő. Inkább gyerekeket érint, de felnőttkorban is előfordul.

– Évente országosan 35–40 ezer esetet regisztrálnak, az apróságok többsége az óvodáskor végéig elkapja a fertőzést – mondta lapunknak Bertókné Tamás Renáta, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának főosztályvezető-helyettese.

Hozzátette: a betegség a téli és tavaszi hónapokra jellemző. Az utóbbi években a szövődménnyel járó esetek száma ugrásszerűen nőtt.

– Egy rendkívül ragályos vírus okozza, ami cseppfertőzéssel, a légutakon, vagy a kötőhártyán keresztül jut a szervezetbe. Köhögéssel, tüsszentéssel és a bárányhimlős hólyagok váladékával is átadható. A fertőzés átviteléhez nem szükséges testi kontaktus. A poharak, az evőeszközök, a ruhanemű, az ágynemű, a kisgyermekek játékai is terjesztik a kórt – mondta a szakember.

Általában gyerekek kapják meg a bárányhimlő elleni védőoltást, de a felnőtteknek is érdemes gondoskodniuk magukról
Fotó: MW

A bárányhimlő kialakulása ma már megelőzhető.

– Hazánkban kétféle védőoltás van forgalomban, amelyet a védőoltási módszertan és a Házi Gyermekorvosok Egyesületének ajánlása alapján egyéves kor után, de mindenképpen a közösségbe kerülés előtt ajánlott beadni. Optimális, ha a kisgyermekek 16–18 hónapos korukban kapják meg a vakcinát, minimum négy hét különbséggel – közölte Bertókné Tamás Renáta, aki kitért arra is, hogy az oltást követően leggyakrabban a beadás helyén jelentkező fájdalmat, bőrpírt és duzzanatot észlelhetnek az érintettek.

Az injekció beadása után néhány nappal jelentkezhet enyhe láz és bőrkiütés is, ami nem fertőz és hamar elmúlik. Nagyon ritkán a védőoltás felvétele ellenére is előfordulhat a betegség, amely enyhe lefolyású és a szövődmények kialakulásának esélye is kisebb.

A főosztályvezető-helyettes felhívta a figyelmet, hogy akár felnőttek is elkaphatják a betegséget. Akik gyermekkorukban nem estek át a betegségen, később is ugyanolyan fogékony lehet rá. Ekkor a fertőzés súlyosabb lefolyású, és a szövődmények előfordulásának kockázata is nagyobb.

– A betegség körülbelül 7–10 nap alatt zajlik le és már csak az úgynevezett pörkös stádiumban nem fertőz. Fontos, hogy a hólyagokat nem szabad elvakarni, mert előfordulhatnak szövődmények. A betegeknek azt tanácsolom, hogy használjanak szájon át antihisztamint, de a hűs zuhany is segíthet – mondta dr. Szabó Erzsébet, pásztói házi gyermekorvos. Hozzátette: öt perc kontaktus után is elkapható a betegség.

– Azt javaslom, hogy aki még nem tette, oltassa be gyermekét, mert csak így előzhető meg a betegség kialakulását – mondta a háziorvos. Kiemelte: fontos, hogy a betegek teljes körű tájékoztatást kapjanak a bárányhimlőről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!