Rózsaszín séta

2018.10.06. 19:57

Az emlőrák elleni harc jegyében sétáltak Tarjánban

Az emlőrák elleni harc jegyében figyelemfelkeltő sétát rendezett a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete és a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya a minap a megyeszékhelyen. Rosszindulatú emlődaganat következtében több mint kétezer nő halálozik el, pedig az időben felismert betegség esetén nagyobb a gyógyulási esély.

Szabó Rita

A kelleténél sokkal többen halnak meg a daganatos megbetegedésben, erre figyelmeztetett a rózsaszín séta, Fotó: Hüvösi Csaba/N.M.H.

Kreicsi Mária a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke elmondta, hogy a daganatos betegségek miatti elhalálozásra két és félszer nagyobb az esélye a magyaroknak a többi uniós ország lakosaihoz képest.

– Még az emlőrák miatt is rengeteg nőt veszítünk el, pedig a betegség korai felismerés esetén gyógyítható lenne – mondta el Kreicsi Mária.

Dr. Pintér Katalin, a salgótarjáni emlőszűrő állomás vezetője elmondta, hogy a 45 és 65 év közötti nőket érinti a mellrák okozta elhalálozás.

– Éppen ezért ennél a korosztálynál a legfontosabb a szűrés. Minden évben sajnálattal tapasztaljuk, hogy egyre fiatalabb korban is megjelenik az emlődaganat, amely agresszív megbetegedés és gyors közbelépést igényel. Gyakorlatilag az első menstruáció megjelenése után érdemes odafigyelni az önvizsgálatra, és ha fennáll a betegség gyanúja, komplex vizsgálatra is lehetőség van – figyelmeztetett dr. Pintér Katalin.

A kelleténél sokkal többen halnak meg a daganatos megbetegedésben, erre figyelmeztetett a rózsaszín séta, Fotó: Hüvösi Csaba/N.M.H.

Hozzátette: fizikális vizsgálattal nem lehet teljes biztonsággal kizárni a kóros elváltozást. Háziorvos, és nőgyógyász is írhat beutalót a mammográfiai szűrés elvégzésére.

A rendezvény, amely célul tűzte ki, hogy minél többeket figyelmeztessen az emlőrák veszélyeire, tegnap kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban. Ennek végeztével figyelemfelkeltő séta indult az intézmény elől a Fő térre, ahol a szép számban megjelent résztvevők szalagokra írt üzenetekkel ellátott, szív alakú lufit engedtek fel, ezzel is erősítve a betegség elleni együttes küzdelmet.

A szervezők, a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete és a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya szerint ugyanis fontos, hovatovább akár életmentő is lehet, ha a szűrés által még korai stádiumában sikerül felismerni a betegséget.

Évente hozzávetőleg 33 ezer rosszindulatú daganat okozta haláleset történik Magyarországon. Rosszindulatú emlődaganat következtében több mint kétezer nő halálozik el, pedig az időben felismert betegség esetén nagyobb a gyógyulási esély.

Nógrád megyében, Salgótarjánban, a Szent Lázár Megyei Kórházban komplex emlővizsgálatra van lehetőség, modern berendezéssel és elhivatott, szakmailag felkészült személyzettel. A szűrésekre a megjelenési arány megyénkben 33 százalék, az országban 40 százalék az elérendő cél pedig legalább 70 százalék lenne. Ebben az esetben a mellrák okozta haláltól évente legalább 1000 nőt sikerülne megmenteni. Méhnyakrákban pedig egyetlen nőnek sem szabadna meghalnia, mert létezik primer prevenció, védőoltás, mely a szűréssel együtt szinte száz százalékos biztonságot adhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!