környezetvédelem

2019.05.30. 11:20

A tarjáni piacon még nem tudják elképzelni, mi lesz zacskók nélkül

Első körben a tányérokat, evőeszközöket, szívószálakat, italkeverőket, fültisztító pálcikákat tiltanák be teljesen. Az Európai Parlament jövő júliustól részben, 2021-től pedig teljesen betiltaná a műanyag zacskókat.

Szabó Rita

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

A tagállamoknak 2029-re a műanyag flakonok 90 százalékát össze kell gyűjteniük, a műanyag palackoknak 2025-re legalább 25 százalékukban, 2030-ra pedig már 30 százalékukban újrahasznosított anyagból kell állniuk.

Ez a legkevésbé begyűjtött és újrahasznosított, nagy mennyiségben forgalomban lévő műanyagtermék Magyarországon, éppen ezért ennek a betiltása lehetne az első fontos lépés. A műanyag eszközöknek sok esetben vannak már alternatívái például papírból vagy más lebomló anyagból de mégis az lenne a legjobb, ha szépen lassan elhagynák az emberek az egyszer használatos dolgokat, és visszatérnének a tartós tárgyakhoz.

Lehet észre sem vesszük, de hétköznapi bevásárlásaink során számtalan műanyag szatyrot használunk el. Bemegyünk a boltba, a zöldséges standnál tépünk 2-3 átlátszó nejlont meg még 1-2 másikat tartaléknak, hátha többet vásárolunk, mint gondoljuk. Egybe beletesszük a paradicsomot, egy másikba a lilahagymát, egy harmadikba a burgonyát, a pékáruknál egy negyedikbe a kiflit. A könnyen szakadó szatyrok nagy részét csak egyszer használjuk, majd ki is dobjuk.

A salgótarjáni piacon áruló Szilágyi Jánosné nem örülne ha eltűnnének a nejlonok
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

A salgótarjáni piacon szinte kivétel nélkül minden standon ott lógnak a nejlonzacskók, kielégítve ezzel a vásárlók igényeit. A vásárcsarnok egyik eladója Szilágyi Jánosné portálunknak elmondta, nem tartja jó ötletnek a nejlon szatyrok kivonását.

– Ha ezeket a jövőben nem használhatjuk ötletem sincs, mi mással pótolhatnánk. Nagyobb mennyiségű zöldség-gyümölcsnél a papírzacskó sem túl praktikus megoldás. A nejlonra folyamatosan szükség van, csupán néhány idősebb ember pakolja kosárba a megvásárolt árut. Inkább arra van példa, amikor a vevő csak egy darab almáért kéri a zacskót – számolt be tapasztalatairól az árus. Hozzátette: egyszer használatos dobozokat is használnak, de ezt csak az eperszezonban.

– Összegezve nem tartom jó ötletnek ezek megszüntetését, ráadásul sok ember összegyűjti ezeket a szatyrokat, és előfordul, hogy többször is felhasználja az otthoni háztartásban… Ha így tesznek, nyilván a környezetet is jobban óvják – fűzte hozzá Szilágyi Jánosné.

A Lidl év végén szüntetni meg az érintett termékek forgalmazását, a Spar pedig már teszteli néhány üzletében az újrahasználható zöldség- és gyümölcstároló tasakokat. 600 forintért három darab mosható, és szalaggal záródó, tartós Spar tasakot lehet majd megvásárolni. Az országos indulás időpontját még nem tűzték ki.

[eweb-voting id="2679023"]


Krenács Erika – Mátranovák

Krenács Erika
Fotó: H. M. / NMH

Nem szoktam reklám szatyrot vásárolni, erre a célra kifejezetten egyet használok. Ha ezt mégis otthon felejtem, akkor a bevásároló kocsit tolom el az autómig, és így pakolok a csomagtartóba. A péksüteményekhez papírzacskót használok inkább, az kicsivel környezetkímélőbb megoldás. Támogatom azt az ötletet, hogy kivonják ezeket a környezetszennyező csomagolóanyagokat a forgalomból. Annak idején kosárral jártak az emberek, a gyümölcsöt is mindenfajta csomagolás nélkül tették bele. Szerintem ehhez minden ember tudna alkalmazkodni.

 

Fuchs Bence – Salgótarján

Fuchs Bence
Fotó: H. M. / NMH

Jó ötletnek tartom és támogatom, hogy kivonják a forgalomból az eldobható zacskókat. Nyilván arra is hamarosan fény derül, hogy mivel fogják ezeket helyettesíteni. Az eldobható termékek közül csak a szívószálat tartom fontos dolognak, de ezt is csak szórakozóhelyeken, higiéniai okokból. A műanyag poharak és tányérok is csak alkalmanként kerülnek elő, de egyértelműen ezek is elhagyható kellékek lehetnének.

Király Miklósné – Salgótarján

Király Miklósné
Fotó: H. M. / NMH

Egy darab vászontáskát használok minden vásárlás alkalmával, ha elpiszkolódik kimosom. Maximálisan támogatnám, hogy ne lehessen használni ezeket a csomagolóanyagokat és eldobható műanyagtermékeket, hiszen nagy mértékben szennyezik a környezetet. Természetesen az emberek hozzáállásától is függ, hogy mennyire fog működni ez a kezdeményezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában