Pajtakör

2019.02.14. 14:10

A Nemzetiben is helytálltak az egyházasgergei asszonyok

Az egyházasgergei Pajtakör hagyományőrző asszonyai csoport képviselte Nógrád megyét a IV. Pajtaszínházi szemlén. A találkozót Budapesten, a Nemzeti Színházban tartották.

Munkatársunktól

Hatalmas vastapsot kaptak az egyházasgergei bemutatón az amatőr színészek, Beküldött fotó

A Pajtakör amatőr társulata már hónapok óta várt a nagy megmérettetésre. A felkészülésüket Máté Krisztián, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház művésze segítette, az általa rendezett Használt koporsó című Galgóczi Erzsébet-darabot vitték színre.

– Nagyon nagy támogatottságot élveztünk és azóta is összefog a falu értünk, mindenki elismeri a munkásságunkat. Közel kétszázan kísértek el bennünket a Nemzeti Színházba, busszal, magánúton, de a Budapesten élő elszármazott egyházasgergeiek is jöttek megnézni az előadásunkat – mondta örömmel a Pajtakör – Egyházasgerge hagyományőrző asszonyai csoport vezetője, Gordos Mária.

A Magyar Teátrumi Társaság és a Nemzeti Művelődési Intézet rendezvényén, a hagyományok ápolása és a falusi színjátszás újraélesztése az egyik fontos cél. Ennek megfelelően a magyar kultúra napja alkalmából megrendezett Pajtaszínházi szemlén a Nemzeti Színházban két napon át, két színpadon 19 megye 19 színjátszó csoportja lépett fel.

Hatalmas vastapsot kaptak az egyházasgergei bemutatón az amatőr színészek, Beküldött fotó

Egyházasgergén 72 év után láthatott ismét a közönség ősbemutatót egy amatőr társulat előadásában, hiszen a Nemzeti Színház előtt a Pajtakörösök az egyházasgergeiek a település zsúfolásig megtelt kultúrházában is bemutatták a pódiumjátékukat, természetesen hatalmas sikert arattak.

– Nyílt színi tapsokkal, nevetésekkel és ovációval fogadta a közönség itthon. A négyéves mentori tevékenységem alatt azt tapasztaltam, hogy a helyi előadás mindig sokkal felszabadultabb és sikeresebbnek tűnik. Persze nem így van, de a Nemzetiben mindig egy kicsit megilletődik az ember, főként aki még nem állt igazából színpadon sem, nemhogy a Nemzeti Színház színpadán – értékelt a Zenthe- és Vastaps díjas színművész, Máté Krisztián.

A nyolcszereplős színdarab főszereplője Berta néni, egy zsugori özvegyasszony, aki még saját gyógyulásának költségeit sem hajlandó maga fizetni, inkább perbe áll a helyi tanáccsal. Az egyházasgergei Pajtakör tagjai közül Romhányi Béláné, Gordos Mária, Juhász Lászlóné, László Barnabásné, Fábry István, Somoskői Zoltánné, Gordos Klára és Gordosné Gordos Irén alakítottak szerepeket az előadásban.

– A próbák komoly kihívást jelentettek a társulatnak és a falunak egyaránt, sokszor a hideg kultúrteremben gyakoroltunk hetente kétszer, háromszor. Viszont megérte a befektetett munka, hiszen már régóta nagy vágyunk volt fellépni a Nemzeti Színházban és az asszonyaim nagyon örültek ennek a lehetőségnek – emlékezett vissza, a műben Rozinkát alakító Gordos Mária.

A társulat egy méltató emléklapot kapott, amelyben kiemelték a női főszereplő, Romhányi Béláné játékát és az amatőr színészek szép, színpadias beszédét.

– Az egyházasgergei csoport eddig hagyományőrző táncokat és dalokat adott elő, igencsak míves módon, ezért ez a prózai megmérettetés nekik eléggé nagy újdonság volt, de nagyon jól vették az akadályokat és egy kiváló produkció született – így összegzett Máté Krisztián.

Az egyházasgergei színját­szó­körtől a Használt koporsó egyfelvonásos művet áprilisban Salgótarjánban, a Zenthe-napokon újra láthatják a színház szerelmesei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!