Kánikula

2022.07.19. 17:32

Harmadfokú riasztást adtak ki szerdától – Nógrád megyében is komoly meleg várható

Legmagasabb, azaz harmadfokú hőségriasztást adtak ki az ország egész területére szerdától. A kánikula Nógrád megyét sem kíméli majd.

Nool

Forrás: Shutterstock | Illusztráció

– Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve július 20-án 00:00 órától július 23-án 24:00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy akár meghaladja a 27 Celsius-fokot – írja a Nool.hu-hoz eljuttatott közleményében a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Közel 40 fokos hőség is jöhet!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő 24 órában felhőtlen, száraz idő várható. A légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 18 fok között várható, az északi völgyekben alacsonyabb, a vízpartokon, belterületeken magasabb értékeket is mérhetnek.

A folytatásban túlnyomóan felhőtlen idő lesz, csapadék nélkül. A légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad a szolgálat jelenlegi adatai szerint. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 37 fok között várható, csütörtökön pedig a hajnali 14, 23 fokról délutánra már 33, 39 fok közé melegszik fel majd a levegő. Erre a napra első szintű figyelmeztetést adtak ki Nógrád megyére, a várható hőség miatt. Pénteken napos, gomolyfelhős idő valószínű és legfeljebb északon, északkeleten fordulhat elő egy-egy zápor, néhol zivatar sem kizárt. Az északi, északnyugati szelet időnként élénk, erős lökések kísérhetik. Hajnalban 16 és 24, délután 31 és 38 fok között alakul a hőmérséklet.

A figyelmeztetés értelmében a napi középhőmérséklet 25 °C felett valószínű Nógrád megyében csütörtökön
Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Fontos a védelem, érdemes betartani a tanácsokat!

– A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra kéri az embereket, hogy a nagy melegben fokozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre, ezen kívül 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjanak árnyékba. A szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen – tették hozzá.

Előzzük meg a hőgutát! – A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat. Ebben az állapotban a magas testhőmérséklet (40,5ºC fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Ezt a jelenséget tipikusan fiatal felnőtteken lehet észlelni, akik a rossz közérzet ellenére tovább edzenek. A kánikulában futni, kerékpározni csak a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. Aki mégis a biciklis túra mellett dönt a hétvégén, viseljen kalapot, sapkát, álljon meg a közterületi nyomós kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be a pólóját.

A katasztrófavédelem szakemberei az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik, hisz rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Azt kérik, hogy akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

– Sose hagyjanak gyermeket, állatot tűző napon parkoló autóban, ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot – húzták alá a katasztrófavédők. 

A csendes gyilkos hőség idején is aktív lehet! – A nagy melegben megnő a szén-monoxid kialakulásának a veszélye is, mert a kéményben légdugó alakulhat ki. A kéménybe beszorult hideg levegő miatt a vízmelegítéskor keletkező füstgáz visszaáramolhat a lakásba, ami tragédiához is vezethet. Ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak, ott tanácsos szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni az ilyen esetek elkerülése érdekében – hívta fel a figyelmet a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!