Hőség

2022.07.15. 13:53

Nógrádban is jelentősen megemelte a vízfogyasztást a kánikula

A napokban ugyan egy hidegfront némileg mérsékelte a forró időjárást, azonban az jelentősen megnövelte a vízfogyasztást szerte az országban. Néhány Pest megyei településen korlátozták is azt. Szűkebb hazánkban ugyan nem kellett ehhez folyamodnia a vízszolgáltatóknak, azonban itt is jelentősen emelkedett a fogyasztás.

Gulyás Edina

Kánikulában alaposan meg kell fontolni a vezetékes víz használatát

Forrás: Illusztráció | MW

– A rendkívüli időjárás miatt országszerte megnőtt és folyamatosan emelkedett az ivóvízfogyasztás. Az utóbbi időszakban tapasztalható extrém hőség az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. szolgáltatási területén is éreztette hatását, társasági szinten összességében 15-17 százalékkal növekedett a vízfogyasztás, amely a nógrádi területre is jellemző – tájékoztatott a társaság, amely szűkebb hazánkban több mint 80 településen szolgáltatja az egészséges ivóvizet. 

Amint arról beszámoltak, felkészültek a következő hetekben várható extra igénybevételre. Vízbázisaik jelenleg még megfelelő tartalékkal rendelkeznek, így amennyiben nem következik be váratlan műszaki probléma, illetve nem lesz nagyon hosszan elhúzódó kánikulai meleg, nem kell számítani nagyobb mértékű korlátozásra. A társaság szakemberei különös gondot fordítanak a korlátozottabb vízkészlettel, jellemzően csak kutakkal, forrásokkal, valamint társvízműveken keresztül ellátott települések ivóvízellátására. 

Kiemelték: az ÉRV. Zrt. működteti az ország első regionális rendszerét, melynek köszönhetően a vízellátó rendszereik távvezetékekkel vannak összekötve, így szükség esetén lehetőség van a térségek közötti vízátadásra is.

– Az ivóvízellátással összefüggésben előforduló meghibásodásokkor munkatársaink fokozott figyelmet fordítanak a mielőbbi javításra és az alternatív vízellátás biztosítására – akár a közterületeken elhelyezett vízvételezési lehetőséggel, lajtos kocsival, vagy szükség esetén zacskózott vízzel – hangsúlyozta közleményében az ÉRV. Zrt. 

Hozzátették: a kánikulai időszakban tapasztalható növekvő vízfelhasználásnak csupán kis részét jelenti a lakosság ivóvízfogyasztása, az éltető nedű döntő hányadát háztartási és öntözési célra használják.

– Kérjük a felhasználókat, hogy a vezetékes víz használatát kánikulában alaposan fontolják meg. Lehetőség szerint kerüljék el, hogy egy időben nagyobb mennyiséget fogyasszanak – hívta fel a figyelmet a társaság. 

Szűkebb hazánk nyugati felén, 55 településen szolgáltatja az ivóvizet a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. A társaság arról tájékoztatott, hogy a forró időjárás miatt ezeken a helyeken az átlagos napi 8 ezer köbméternyi vízfogyasztás 11-12 ezerre nőtt. Hozzátették: jelenleg nincs szükség vízkorlátozás bevezetésére.

A vízfogyasztás korlátozásának három fokozata ismert. Első lépésként tilos a közparkok, a házi kertek tömlős locsolása 6 és 23 óra között. A járdák, az utak mosása, az automata öntözőberendezések működtetése, továbbá úszómedencék töltése sem megengedett.

A második fokozat azt jelenti, hogy a fentieken kívül felhívást kell intézni az adott évben napi ötven köbméter átlagfogyasztást meghaladó, gazdálkodó szervezetnek minősülő felhasználók felé, hogy a napi fogyasztási igényüket tíz százalékkal csökkentsék. Ezen túl tilos mindennemű tömlős locsolás és mosás az érintett település egész területén.

A harmadik fokozatnál az első két intézkedés kiegészül azzal, hogy az adott település jegyzője a községben ivóvizet szolgáltató társaság képviselőjével közösen, a vízellátási szakági helyszínrajz alapján kijelöli a vízellátásból ideiglenesen és napszakonként kizárható településrészeket. Emellett természetesen intézkednek a végrehajtásról is.

Két stratégiai jelentőségű víztározó van megyénkbe | Az ÉRV. Zrt. három megyében – köztük Nógrádban – közel 700 ezer embernek biztosítja az egészséges ivóvizet. A kiterjedt működési terület sokszínű víznyerési lehetőséget kínál. A vízmű legnagyobb mennyiségben felszíni vizekből és talajvízből, kisebb mennyiségben karszt- és rétegvízből állít elő fogyasztásra alkalmas ivóvizet. Az országban az ÉRV. Zrt. az egyetlen olyan vízmű, amely ivóvíz célú felszíni víztározókat üzemeltet. A biztonságos szolgáltatást, a vízkészletek és a fogyasztások térbeli és időbeni eltérése közötti egyensúly megteremtését 6 mesterséges víztározó, valamint a szolgáltatási területen kialakított 9 regionális vízműrendszer összekapcsolódása teszi lehetővé. A kezelésükben lévő főbb víztározók együttes kapacitása megközelíti a 14 millió köbmétert. Nógrád megyében két stratégiai jelentőségű víztározó található: a Hasznosi és a Komravölgyi. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában