Kánikula

2022.06.28. 09:26

Ezt látni kell: így válik pokolivá a hőség a napon hagyott autóban

Döbbenetes infografikát közölt a kánikula kapcsán a Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság. A szervezet a Facebook-oldalán jó tanácsokkal is szolgál a közlekedőknek.

Nool

Forrás: Shutterstock

A klimatizált, alig 24 Celsius-fokos utastér hőmérséklete – 20 fokos külső hőmérséklet mellett – fél óra alatt 36 fokra, egy óra alatt pedig akár 46 fokra is felmelegszik – derül ki abból a látványos grafikából, melyet az ORFK-OBB bejegyzése nyomán a Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság is közzétett tegnap.

Az adatokból kiderült, hogy már eleve meleg, például 30 fok körüli hőmérséklet van az autó utasterébe, akkor az gyorsan 42, majd egy óra múltán akár 52 Celsius-fokra is felszökhet. A szervezet egy igen durva példát is hoz a veszély mértékét szemléltetve: ha az induló hőfok 44 Celsius, akkor egy óra múltán már gyakorlatilag elviselhetetlen hőség, 66 fok lesz az autóban, ha a napon hagyjuk.

Címkék#Kánikula

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!