Egészséges táplálkozás

2022.07.17. 06:50

Mit együnk kánikula idején? – a salgótarjáni dietetikus frissítő tippjeivel elkerülhető a baj

A jövő héten igazi nyári időre számíthatunk Nógrád megyében. Utánajártunk, milyen ételeket érdemes fogyasztani vagy elkerülni a forróságban.

Gubányi Patrik

Kánikula idején érdemes sok lédús, friss gyümölcsöt fogyasztani

Fotó: Hüvösi Csaba

A nagy melegben sokunknál jelentkezhet étvágytalanság, ám ennek ellenére – a jelentős folyadékbevitel mellett – figyelnünk kell a helyes étkezésre. Zeke Judit salgótarjáni dietetikus portálunk érdeklődésére elmondta: a kánikulában zöldségeket és gyümölcsöket ajánlott fogyasztani, valamint ezekből célszerű könnyed fogásokat is készíteni. 

– Kerülni kell a nagy melegben a füstölt húsokat, a felvágottakat, a száraz hüvelyeseket, a sós, az édes, a csípős és a nehezen emészthető ételeket. Fontos, hogy ne időpontra, hanem éhségérzetre táplálkozzunk. Naponta inkább többször együnk, de kevesebbet.  A megfelelő folyadékfogyasztás kiemelten fontos: naponta 2-3 litert igyunk, amit óránként elosztva adagoljunk. A gyermekeket és az időseket kínáljuk ivóvízzel, mert általában ez a két korosztály nem jelzi időben a szomjúságot – javasolta a szakember.

Fontos figyelni a megfelelő folyadékbevitelre is
Fotó: Hegedűs Márk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kérdésünkre elmondta: egy hidegfront vonult át Nógrád megyén, amelynek hatására az elkövetkezendő két-három napban felfrissül a levegő. A jövő hét közepétől viszont visszatér a hőség, így akár 35 Celsius-fok feletti csúcsértéket is mutathatnak majd a hőmérők higanyszálai.

Odafigyelnek a helyes táplálkozásra

Megkérdeztünk két nógrádi fiatalt, ők milyen ételeket és italokat fogyasztanak a forró napokon.

– Ebben a melegben főleg borsóból és krumpliból készült fogásokat választom. A zöldségek és gyümölcsök fogyasztásra nagyon odafigyelek, számos finomságot lehet ezekből az egészséges, friss alapanyagokból elkészíteni, amely a szervezetünknek egyfajta felüdülést nyújt – mondta Laurencsik Liliána. 

Balkó Tímea nem csak a hőségben figyel az egészséges és rendszeres étkezésre. – Általában a könnyű és egyszerű ételeket részesítem előnyben, például a csirkemellet, a salátákat és a leveseket. A frissítők közül a citromos-mentás ásványvizet fogyasztom előszeretettel – tette hozzá.

A nyári forróság idején a szakember szerint célszerű kerülni a nehéz ételeket
Fotó: Hegedűs Márk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában