Múltidéző

2022.02.04. 19:56

Több mint 60 évig nem volt párja Duda Lajos desszertjeinek Salgótarjánban

Cukorkák, fagylaltok, habos sütemények – mesteri desszertekkel, gazdag árukészlettel elégítette ki a városlakók édesség iránti vágyakozását a Duda Cukrászda, a salgótarjániak egykori törzshelye. Igazán szerencsésnek mondhatja magát, aki annak idején beülhetett ide és megkóstolhatta Duda Lajos cukrászmester ínyencségeit.

K. K.

Forrás: kepkonyvtar.hu

Februárban elindult játékunk, melyben keressük a megye legjobb vendéglátóhelyét. Nevezzétek a kedvenc helyeteket, és tartsatok velünk egy kis múltidézésre, hogy megismerjétek a salgótarjániak egykori kedvenc találkozóhelyét, melynek története egészen 122 évre nyúlik vissza. 

A korabeli Salgótarján legpatinásabb vendéglátó egysége a mai Pécskő Áruház lépcsője helyén állt, múltja egészen az 1900-as évekre vezethető vissza, története pedig Duda Lajos cukrászmesternek köszönhető.

Forrás: Facebook | Salgótarján régen és most 

A cukrászmester 1869-ben Losoncon látta meg a napvilágot. Stollman Ágostonnál tanulta ki a cukrászszakmát, 1885-ben pedig megkapta segédlevelét. Hat évig maradt mestere mellett, majd nyolc éven át Pesten, a szerb királyi udvarnál dolgozott. Később külföldön gyarapította tudását. Szófiában kinevezték a királyi udvar cukrászának, a bolgár cár pedig személyes barátságával is kitüntette. Ezután Salgótarjánba jött, ahol finomságival hírnevet szerzett.

A nagyhírű cukrászüzlet a századfordulón nyitotta meg kapuit a Fő út és a Pécskő út sarkán. A kezdeti években csak a tehetős polgárok keresték fel, később a társasági élet „édes” színterévé vált.

A korabeli írásokból az is kiderül, hogy a harmincas évek elején az üzlet irányítását a cukrászmester veje vette át. Innentől nem volt megállás, az üzlet forgalma és látogatottsága megduplázódott, az édesszájú városiak kedvenc találkahelyévé vált, üzletemberek, sportolók, fiatalok töltötték itt az idejüket. A pultban kitűnő sütemények, fagylaltok és parfék sorakoztak, a gyerekek kedvence az „égetett" cukorka volt, a felnőttek körében a jegeskávé hódított.

A cukrászda az ötvenes évek elején állami tulajdonba került, majd egészen hatvanas évek közepéig tovább üzemelt a Vendéglátó Vállalat kezelésében. Az államosítás olyannyira megviselte a mestert, hogy belebetegedett, majd nem sokkal később, nyolcvanhárom éves korában elhunyt.

1964-ben az épületet bontásra ítélték. Helyére üzletházat építettek, ahol villamossági- és ipari cikkeket, játékokat és ajándékokat is lehetett kapni, ugyancsak itt kapott helyet a központi gyógyszertár és a férfi fodrászat is.

Kőbe vésték a cukrászmester nevét | 2010 augusztusában Gabora Attila mesterfelszolgáló kezdeményezésére, a cukrászda 110 éves megnyitójának alkalmából, idősebb Duda Lajos tiszteletére emléktáblát avattak a Pécskő Áruház Rákóczi út felőli oldalán. Az akkori megemlékezésen a mester két unokája, dr. Duda Attila budapesti ügyvéd és dr. Duda Csaba, a balassagyarmati kórház gyermekorvosa is részt vett. 

Keressük a megye törzshelyét!

A vendéglátóhelyek mindig is összehozták az embereket. Te is szeretsz egy fárasztó nap után egy süteménnyel lazítani? Vagy szívesebben töltöd az idődet a kedvenc pizzázódban? Esetleg péntek este beindul a bugi a lábadban, és a jól bejáratott zenés, táncos szórakozóhely felé veszed az irányt? Megyénkben számos kiváló vendéglátóhely csábít kikapcsolódásra. Ha van olyan hely, ami kedves a szívednek, ahová a legszebb emlékeid kötődnek és ahol mindig örömmel látnak, ne habozz, jelöld a kedvencedet és nyerj! A nevezéseket február 14-ig várjuk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában