jó hangulat

2019.03.03. 20:00

Elűzték a telet Nógrádsipeken: maskarások vonultak és a kiszebábu is elégett (fotók)

Végéhez közeledik a farsang, a télűzés időszaka. Országosan megannyi település őrzi az ehhez az időszakhoz kapcsolódó hagyományokat, megyénkben például Nógrádsipek, ahol a jelmezes felvonulás után elégették a kiszebábut, eltemetve ezzel az év leghidegebb időszakát.

Veres Edina

A farsangi időszak január 6-tól, azaz vízkereszttől húshagyókeddig tart. Ezt követi a húsvéti ünnepkört megelőző nagyböjt, ám azelőtt még a mókáé, a jelmezes felvonulásoké és a tél elűzéséé a főszerep.

Kialakulnak az emberi kapcsolatok

Vizi Zoltán lapunknak elmondta: a községben nagyon örülnek a téltemető, tavaszköszöntő rendezvény iránt egyre erősödő érdeklődésnek.

– Véleményem szerint így sokkal családiasabb volt a hangulat, az emberek sokkal közvetlenebbek voltak egymással, mint mondjuk a falunapon. Az szerintem egyre inkább a fesztiválokra emlékeztet.

Egy ilyen farsangi rendezvényt sokkal kötetlenebb és a közösséget építő programnak találok – mondta a polgármester, aki idén először öltött jelmezt és csatlakozott a felvonuló sokadalomhoz. A maskarásokat élő zeneszó mellett kísérték a polgármesteri hivatal épületétől, – az iskolát és a település központi parkját is érintve – vissza, a kiindulóponthoz.

Országszerte számos településen tartanak „téltemető” programokat ez idő tájt, mind közül talán leghíresebb a mohácsi busójárás. Nem kell azonban Baranyáig utaznunk egy jó hangulatú farsangi mulatságért, hiszen megyénkben is számos rendezvényen ölthettek maskarát a mulatozni vágyók, köztük Nógrádsipeken is.

Vizi Zoltán, a település polgármestere elmondta: idén negyedik éve tartják meg a falujukban a farsangi felvonulással egybekötött főzőversenyt.

– Ezt megelőzően is számos alkalommal vágtuk a fejszénket egy ilyen vidám ünnepség megszervezésébe, de valami mindig meggátolta a sikert. Szerencsére 2015 óta minden évben megtartjuk a felvonulást, amelynek célja, hogy minél több embert tudjunk bevonni e közös szórakozásba.

Azt mondhatom, elértük, amit kívántunk, hiszen évről évre egyre többen döntenek az általunk nyújtott kikapcsolódási forma mellett, sőt!

A felvonulók közé is egyre többen állnak különféle jelmezekben. Így történt ez idén is! Az első alkalommal ellentétben, amikor főként a településünk civil szervezeteit vártuk a rendezvényünkre, idén már sokkal inkább a baráti társaságok, a környékbeli vadásztársaságok, valamint néhány helyi egyesület tagjai és hozzátartozóik vettek részt a mulatságban.

– A megközelítőleg hétszáz méteres séta után, az egyes jelmezes csoportok rögtönzött jeleneteket mutattak be, amelyek egytől egyig mind a mókázásról szóltak, ezzel fokozva az amúgy is vidám hangulatot.

 

Ezt követően eltemettük a telet egy régi hagyománnyal, a kiszebábu máglyán való elégetésével, majd a tűz körül a maskarások körtáncot, úgynevezett télűző táncot jártak – mondta Vizi Zoltán.

Hozzátette: a hivatal előtti mulatság egész délután folytatódott, majd este a közösségi házban farsangi bált rendeztek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!