hüllők

2019.02.21. 17:30

Több gyíkot is tart az érsekvadkerti fiú, aki kis korától rajong a hüllőkért

A Szrenka család háza télen-nyáron tücsökzenétől hangos.

Nagy Judit Áfonya

Szrenka Ádám és párduckaméleonja

Forrás: N.M.H.

Fotó: Torjay Attila

Bár nem ezek a rovarok a főszereplői a történetnek, de fontos táplálékul szolgálnak a 14 éves Ádám kedvencei számára. Codie, a párduckaméleon, valamint Carrie és Roxy, a két sárga gekkó kétnaponta megdézsmálja a tücsökkészletet. Ádám már kisgyerekként is rajongott a hüllőkért, a barátaival rendszeresen jártak gyíkvadászatra. Előfordult, hogy megpróbálta megszelídíteni őket, és külön terráriumot rendezett be nekik.

– Nem bírták a fogságot, ezért megsajnáltam és elengedtem őket – mondja a fiú, akinek szőrallergiája miatt nem is lehetett volna más háziállata. – Olyat szerettem volna, ami megmarad a házban.

Szrenka Ádám és párduckaméleonja
Fotó: Torjay Attila / N.M.H.

Így került hozzájuk Codie, a kicsi párduckaméleon, akinek nevelésébe az egész család hamar beletanult. A nyaralás ideje alatt a nagypapa gondozta a szigorúan előírt utasítások alapján, tücsköt az édesapa hord Codie-nak, és terráriumot is házilag készítettek. Codie adagja minden másnap hat tücsök, fecskendőből iszik, naponta ötször kell neki párásítani. Jó időben, májustól kora őszig viszont szigorú felügyelet mellett, és többnyire árnyékban ugyan, de a kertben is fára mászhat.

– Nagyon jól egyensúlyoz, a farkát használja ötödik végtagként. A hangulatától függ, hogy mennyire vált színt, nyáron az oldala kifehéredik, de van, hogy élénkzöld. Még növésben van, vigyázni kell rá, mert könnyen megfázik. Nagyjából 6–8 évig fog élni.

Codie után két lány gekkó is csatlakozott a családhoz, ők három- és ötévesek. Míg a kaméleon nappal van ébren, a gekkók főleg éjszakai állatok, de nagyon szelídek.

A sárga gekkók párban érkeztek a vadkerti házba
Fotó: Torjay Attila / N.M.H.

– Csak egyszer haraptak meg, amikor még nem voltak kézhez szokva – meséli Ádám. – Másfél és négyéves korukban kaptam őket. A kisebb télen beteg lett, nem tudott levedleni, nem volt étvágya. Felhívtuk egy szakértő barátunkat, aki azt javasolta, tegyünk tőzeget a terrárium aljára, legyen egy nedves barlangjuk, és egy fűtőlap, ahol melegedhetnek. Működött.

A gekkólányok szintén szeretik a tücsköt, a friss lisztkukacot, de akár a nagy zöld imádkozó sáskákat is szívesen elfogyasztják. Hosszú életűek, akár húsz évig is a családdal maradhatnak. Ádám egyelőre nem tervez több hüllőt a házba vinni, de biztosat soha nem lehet ígérni, hüllőt tartani ugyanis nagyon menő dolog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!