felfüggesztett

2019.09.13. 16:45

Gondatlanságból okozta magatehetetlen édesanyja halálát egy nógrádi férfi

A Nógrád Megyei Főügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emelt vádat egy 59 éves Nógrád megyei férfival szemben, aki gondatlanságból édesanyja halálát okozta.

Forrás: Shutterstock

A vádlott a betegsége miatt hosszabb idő óta mozgásában korlátozott, ágyhoz kötött, önmagát ellátni nem képes édesanyját napi rendszerességgel gondozta. 2018. augusztus 22-én este 6 óra körül is felkereste őt, és azért, hogy krumplit főzzön, bekapcsolt, majd maximális teljesítményre állított egy rezsót. Ezután ittassága miatt a házból eltávozott, a magára hagyott főzőlap pedig egy idő után túlhevült, ettől tűz keletkezett, amely átterjedt az asztalra és a falvédőre is. A tűz nem terjedt tovább, de következtében nagy füst képződött a magatehetetlen sértett szobájában is, akinek a vérében a szénmonoxid-koncentráció halálos szintre növekedett.

Másnap, a reggeli órákban az édesanyja házához érkező vádlott a házból a sértettet kivitte és hozzá segítséget hívott, azonban a kiérkező mentők a nő életét már nem tudták megmenteni.

Az ügyben a bíróság előkészítő ülést tartott, ahol az ügyész a büntetés mértékére vonatkozó – 2 év, végrehajtásában 5 évre felfüggesztett szabadságvesztésben megjelölt – indítványt terjesztett elő arra az esetre, ha a vádlott az előkészítő ülésen beismeri a bűncselekmény elkövetését.

A jogaira történt figyelmeztetéseket követően és az ügyészi indítvány ismeretében a vádlott a bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomást tett, melyet a bíróság elfogadott, majd a vádlottat kihallgatta a büntetéskiszabási körülményekre. Ezután a bíróság nyomban ítéletet is hozott: a vádlottat bűnösnek mondta gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében, és ezért őt 1 év 8 hónap, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte.

Az elsőfokú ítéletet a bíróság által feltárt büntetéskiszabási tényezőkre – az elkövetés körülményeire, az elkövető személyi körülményeire, a vádlott egészségi állapotára, valamint megbánó magatartására – tekintettel a vádlott és védője mellett az ügyészség is tudomásul vette, mely így nyomban jogerős is lett.

Forrás: Nógrád Megyei Főügyészség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában