Katalizátorlopás

2022.02.01. 06:50

Főleg katalizátorra fáj a nógrádi tolvajok foga

Sokat ér a gépkocsik katalizátora, szemet is vetettek rá a tolvajok. Szűkebb hazánkban előfordult már, hogy Szlovákiából jöttek ide az alkatrészben könnyű pénzt látó elkövetők. Akár három évet is ülhet az a tettes, aki lebukik.

Fodor Orsolya

Borítóképünk illusztráció!

Forrás: Shutterstock

Gyakorta hallani a hírekben, hogy az autókból ellopják a katalizátort a benne található értékes nemesfémek miatt. Egy ilyen alkatrészben ródium, palládium és platina található változó arányban. 

Zsebben is elfér egy ilyen eszköz

Kovács Péter salgótarjáni autószerelő elmondta, hogy a tolvajok felkészültek, és csoportosan követik el az alkatrészlopást, akár még fényes nappal is. A leggyakoribb módszerük az, hogy a legvékonyabb testalkatú csapattag befekszik a parkoló autó alá és egy kézi láncfűrésszel kivágja a kipufogórendszerből az értékes katalizátort. Egy ilyen eszköz zsebben is elfér, így nem kelt feltűnést, ha valaki magával viszi. 

200 ezret is érhet egy katalizátor

Bizonyos típusú autókban igencsak sokat ér a katalizátor, mert akár 150–200 ezer forintért is felvásárolják darabját. Az elkövetők kezében pontos lista van arról, hogy melyik kocsiból érdemes kiszedni ezt a drága alkatrészt. Például egy 20 esztendős Opel Astrában 100 ezer forintot, míg egy 10 éves Smartban 130 ezret ér a katalizátor 

– árulta el az autószerelő. 

Hozzátette: az előző években gyakoribb volt az efféle lopás. Viszont nem csak a parkoló autókat szemelték ki maguknak a tolvajok, hanem a kereskedéseket is, ahonnan megvásároltak egy gépkocsit és néhány nappal később visszavitték, hogy mégsem kérik, de akkorra már hiányzott belőle a drága alkatrész. Ezt a hiányt észre sem veszi azonnal a tulaj, mert egy apró javítással nem tűnik fel, hogy hangosabb lett a jármű. 

Három év börtön is járhat érte

Mint mondta, a világhálón számos felvásárló hirdeti magát, hogy megveszi a katalizátort, és akik ebben az üzletben utaznak, azoknak nem okoz gondot, ha szűkebb hazánkban nem tudja leadni sehová, mint az egyszerű vasakat. Leginkább Lengyelországba viszik, de talán már Budapest környékén is találni olyan helyet, ahol készpénzben fizetnek érte. 

Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője a megkeresésünkre elmondta, hogy a katalizátorlopás nem gyakori szűkebb hazánkban és inkább sorozat jellegűnek lehetne mondani, mint rendszeres bűncselekménynek. 

Ha a tolvajok egy gépjárműből lopnak, akkor a legnagyobb számban a katalizátort viszik el. Megyénkben közel három esztendeje fordulnak elő az ilyen jellegű bűncselekmények 

– árulta el Dankóné Nagy Éva. 

Hozzátette: egy ilyen vétség elkövetője akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. 

2020 nyarán például egy rimaszombati férfit és egy nőt fogtak el a rendőrök Salgótarjánban, miután három személygépkocsi és két kisteherautó katalizátorát lopták el és értékesítették. A nyomozók a 24 esztendős férfit őrizetbe vették, a bíróság pedig elrendelte a letartóztatását. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!