Vadkárok

2018.01.04. 11:28

Mondd el, hol laksz, mondjuk, milyen vad pusztít a kertedben!

Belterületeken leginkább a vaddisznók és az őzek okoznak károkat: előbbiek feltúrják a kerteket, utóbbiak lerágják a növényeket. A gímszarvasok mind rágással, mind taposással nagy károkat okozhatnak, a gyümölcsfák kérgét lehántják, a dísznövényeket is szívesen fogyasztják.

Palchuber Kinga

Fotók: Hüvösi Csaba

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Salgótarján önkormányzata a belterületen károkat okozó vad elejtéséről az elmúlt hónapokban egyeztetett a vadásztársaságokkal és a rendőrséggel. A részletekről az önkormányzat irodavezetője, dr. Tajti Anita lapunknak elmondta: az egyeztetés eredménye­képpen kialakítottak egy eljárás­rendet. Ez arról szól, hogyan valósulhat meg a belterületen megjelenő és kárt okozó vad elejtése.

Vaddisznótúrás elrendezése a kertben. E vadfaj télen is keresgél a talaj felső szintjén. Fotók: Hüvösi Csaba

– Ennek megfelelően jogszabály alapján a vadásztársaság – az általa felmért és alkalmasnak tartott nem magánterületre és időben – a kárt okozó vad elejtésével kapcsolatos, 30 napos időtartamra vonatkozó kérelmét eljuttatja az önkormányzathoz. A kérelmet az engedély kiadására jogosult Salgótarjáni Rendőrkapitányság Igazgatásrendészeti Osztályára továbbítják. A belterületi vadászengedély kiadásáról tájékoztatják a lakosságot is.

Kérdésünkre, hogy miért volt szükség erre a lépésre, elmondta: a vad megjelenése Salgótarján lakott területén nem számít újdonságnak.

– Vannak időszakok és érintett településrészek, amikor és ahol a vadak megjelenése vagy károkozása fokozottabban előfordulhat, ám azt meghatározni, hogy pontosan hol és mikor fognak megjelenni, szinte lehetetlen – mondta dr. Tajti Anita. – Éppen ezért véleményünk szerint minden lehetséges eszközt és módot meg kell vizsgálnunk annak érdekében, hogy az erdei állatok lakott területen történő megjelenését és károkozását csökkentsük.

A megyeszékhely lakott területét érintően a városvezetés négy vadásztatra jogosulttal – a több területet is kezelő Ipoly Erdő Zrt.-vel, a Kohász, a Szánas, valamint a Varjúhegy Vadásztársasággal – folytatott egyeztetéseket a vad­károk megelőzéséről.

Fontos lehet a megelőzés is

A mezőgazdaságban és az erdőgazdálkodásban a jogszabályban felsorolt vadfajok által okozott kár esetén az érintett, ha a vadászatra jogosulttal a kártérítés ügyében nem jut egyezségre és bírósághoz sem fordul, a település jegyzőjénél kezdeményezheti kárfelmérési eljárás lefolytatását. Az erről szóló ügymenet leírása a város honlapján elérhető. A lakott területen rekedt, sebzett vad esetén a vadásztársaság a rendőrségi ügyelet értesítését követően a helyszínre kiérkező járőrrel hárítja el a veszélyhelyzetet. Lakott területen belül az ingatlan tulajdonosa vagy használója fordulhat az illetékes vadásztársasághoz, ha az nem ismert, bejelentést tehet a polgármesteri hivatalban is. A bejelentést soron kívül továbbítják az érintett vadásztársaságnak a szükséges intézkedések végrehajtásának céljából. Jogszabály alapján a kár megelőzésében mind a vadászatra jogosult, mind a föld használója köteles közreműködni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!