Nógrádsipek

2017.12.14. 07:18

Vadkárok nehezítik a munkát

A vad táplálkozása, túrása, taposása, törése minden gazdálkodó, de főként a gyümölcstermesztők rémálma.

Sándorné Csuka Enikő

Az erdősült megyékben, így Nógrádban is jelentős lehet a vadkár, nem csak a szántóföldi kultúrákban, a gyümölcsösökben, néhány helyen a kiskertekben is. A vadásztársaságok hajtásokat szerveznek a vad megfékezése céljából.

A község bel- és külterületén az utóbbi években megnőtt a vad által okozott kár mértéke, nem kis bosszúságot és anyagi veszteséget okozva ezzel az itt élő embereknek– mondta el a Nógrád Megyei Hírlapnak Szita Zoltán nógrádsipeki olvasónk, akinek véleménye szerint a helyiek meg vannak róla győződve: a terület méretéhez képest nagy a vadállomány, a külterületi források nincsenek karbantartva, ezért a falu közelében található vízfolyásokhoz, forrásokhoz jön a vad.

 

Fotók: Pixabay

 

Hozzátette: a vaddisznó-, a szarvas- és az őzállomány elszaporodása miatt nagyon nehéz a gazdálkodás. Egyre több a megműveletlen földterület emiatt a községben. A vadásztársaságok által ajánlott villanypásztor és vadhálós kerítés nem nyújt segítséget és védelmet, ezért a falu lakossága aláírásgyűjtésbe kezdett.

 

– Levelet fogalmaztunk, amelyet dr. Kiss Tamás helyi jegyző segítségével juttatunk el az illetékes hatóságokhoz. Szeretnénk felhívni figyelmüket a vadak által okozott áldatlan állapot miatt.

A témáról dr. Kiss Tamás, Nógrádsipek jegyzője lapunknak elmondta: az aláírásgyűjtés több hónappal ezelőtt kezdődött. A községben valóban elég nagy károkat okoznak a vaddisznók, az őzek és a szarvasok. Egy nagyobb földtulajdonos már korábban benyújtotta ilyen jellegű panaszát, most a háztáji gazdálkodók próbálnak összefogni.

Szabó Lászlót, Országos Magyar Vadászkamara Nógrád Megyei Területi Szervezetének elnökét is megkerestük e témával. A szakember elmondta, hogy a probléma nem ismeretlen számukra sem. Információik szerint a területen működő két vadásztársaság mindent megtesz a vadkárelhárítás érdekében.

 

 

– A közelmúltban három napos hajtóvadászat volt a területen, amelyen svéd vendégvadászok produkáltak szép terítéket – mondta. – December 16-án, szombaton és 17-én, vasárnap pedig kétnapos tarvad vadászatot, úgynevezett riglizést lesz Nógrádsipek térségében, pontosan a vadkárok elhárítása céljából. Bízunk benne, hogy a vadászat eredményes lesz és sikerül orvosolni a problémát.

Csipeget az őz, túr a vaddisznó

Az őz táplálkozása inkább erdészeti szempontból okozhat gondokat, kártétele mezőgazdasági kultúrákban nem számottevő. Esetenként csekély károkat okozhat a lucernában, borsóban, répában a levelek csipkedésével, elfogyasztásával. Fiatal rügyeket rág meg, agancsváltáskor fiatal fák kérgének lehántásával okozza a legnagyobb kárt. A gím- és a dámszarvasok táplálékban kevésbé válogatósak, számos növényfaj vegetatív és generatív részeit fogyasztják, télen főleg rügyeket, hajtásokat, vesszőket és vékonyabb ágakat, fakérget is fogyasztanak. különösen nagy károkat okoznak a csemeték lerágásával, a gyümölcsfák, különösen az alma kérgének lehántásával. A nagy termetű szarvasfajok taposással is jelentős károkat okozhatnak. A mindenevő vaddisznó valamennyi szántóföldi és kertészeti kultúrát fogyasztja, férgek, csigák után kutatva túrással is óriási károkat okozhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!