Pásztó-Hasznos

2017.12.23. 16:13

Nincs karácsony töltött káposzta nélkül

Nincs párja az országban a falu töltött káposztájának, amelynek receptjét a Nógrád Megyei Hírlappal is megosztotta az itt élő Tóth Sándorné.

Nagy Orsolya

Mesélt azokról az időkről, amikor még sok disznóvágást tartottak a településen, de megjegyezte, napjainkban már nincs akkora hagyománya ennek, mint egykor.

– Akkoriban gyakran hús helyett disznósonkát tettek a töltött káposztába – emlékezett vissza Julika néni, aki már gyerekkorában is tudta, hogyan kell elkészíteni ezt a finom ételt.

Hozzávalók húsz darab töltött káposztához: egy fej káposzta, kevés só, ecet, 2 kis kanál pirospaprika, 15 kanál zsír, bors, fokhagyma, köménymag, majoranna, kis ételízesítő, paradicsomlé, 30 dkg rizs, 60-70 dkg darált sertéshús.

Elsőként vizet kell forralni, amelybe kevés sót és egy kanál ecetet teszünk, majd leöntjük vele a káposztát, így könnyen lejönnek a levelek. A hozzávalókat, tehát a rizst, a darált húst, a pirospaprikát, a zsírt, a borsot, a fokhagymát, a köménymagot, a majorannát, az ételízesítőt és a sót jól összekeverjük.

Ezután beletesszük a káposztába a tölteléket. Ebből körülbelül 20-22 darab lesz. A továbbiakban a fazék aljára vagdosunk apró káposztát, majd erre pakoljuk az adagokat. Utána vizet forralunk, teszünk bele kevés sót, majorannát, borsot, ételízesítőt, végül ráöntjük a káposztákra, úgy hogy ellepje azokat. Nem baj, ha kicsit több a víz, úgyis elforr.

Körülbelül 45 percig kell főzni fedő alatt és a vége felé egy deci paradicsomlevelet ráönteni, majd kész is van a tökéletes ünnepi ebéd, amit tejföllel és friss kenyérrel találunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!