Ecseg

2017.12.23. 16:30

Negyvenmilliós támogatás a mélyszegénység ellen

Közel negyvenmillió forintos támogatást kapott a Cserháti Romákért Közhasznú Egyesület a korai iskolaelhagyók számának csökkentésére és a minőségi oktatáshoz való egyenlő hozzáférés elősegítésére.

N.O.

Mindez a kora gyermekkori nevelésben, valamint az alap- és a középfokú oktatásban valósulhat meg. Igen magas a településen a munkanélküliek aránya és a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő családok száma. Az önkormányzat célja, hogy segítsen rajtuk, de az egyesület is javítaná a szegénységben élők körülményeit. A pályázatot a hátrányos helyzetű, főként roma családok felkarolásáért nyújtották be.

A beruházás során egy gyerekházat alakítanak ki, ahol szakemberek várják majd az érintetteket. Bútorokat, fejlesztő eszközöket, játékokat és tisztálkodáshoz szükséges tárgyakat is vásárolnak. Továbbá együttműködést hoznának létre a helyi gyermekjóléti munkatársakkal és civil szervezetekkel. Részt vehetnek a helyi közösségi életben, új foglalkozásokon, de önismereti és pályaorientációs órákon is. Segítenek továbbá a várandós anyáknak a gyermek fogadására való felkészülésben. A pályázat várhatóan 2021 nyarán fejeződik be.

Kaput nyit a gyerekház

A tervek szerint minden nap nyitva lesz a gyerekház, ahol a felkészült szakemberek mellett roma származású közfoglalkoztatottak is segítik majd a munkát. A projektnek köszönhetően gyermekek kognitív képességei, érzelmei és szociális ismeretei. A programba bevont gyermekekről fejlődési naplót vezetnek majd, de biztosítanak számukra tisztálkodási és étkezési lehetőséget is. Fejlődhet a szülők gondozói magatartása, de kedvező irányba módosulhat a várandós anyák szemlélete is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!