Nógrád megye

2018.01.09. 14:25

Kazánba is kerül a kidobott karácsonyfa

Az ünnepek lecsengésével egyre több lecsupaszított fenyőfát találunk a kukák mellett. A illetékesek szervezett gyűjtés keretében szedik össze a kidobott ­tűlevelűeket, amelyeket – felaprítás után – újrahasznosítanak.

Nagy Orsolya

Elmúlt vízkereszt, tehát a régi szokásoknak megfelelően az emberek elkezdték lebontani a karácsonyfákat. A feleslegessé vált örökzöldeket a megyében már több helyen is lehet látni a kukák mellett. A szakemberek szerint fontos, hogy a ­fenyő csupasz legyen, azaz mentes minden dísztől, szalon­cukorpapírtól, karácsony­fatalptól, fényfüzér-, ­illetve fémmaradványoktól. A másfél méternél nagyobbakat az elszállítás elősegítése érdekében kettévágva kell kitenni. A megyei jogú városban a VGÜ Salgótarjáni Hulladékgazdálkodási és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. felel az elszáradt fák eltakarításáért, amelyek pár nappal ezelőtt még a meghitt családi otthonokat díszítették.

– A kidobott fenyőfát több­féle módon hasznosítjuk. ­Ennek érdekében úgynevezett céljáratokkal, elkülönített módon gyűjtjük össze a tűlevelűeket, az igényeknek megfelelő gyakorisággal – mondta el ­portálunknak Nagy László, a VGÜ vállalkozási igazgatóhelyettese. Hozzátette: az összegyűjtött fenyőt a csókáspusztai térségi kommunális szilárd hulladéklerakó telepre szállítják, ahol előkezelés – aprítás és biológiai stabilizálás – után a hulladékdepónia lezárására és takarására használják fel.

Az igazgatóhelyettes arra hívta fel a lakosok figyelmét, hogy a közterületek rendjének és tisztaságának megóvása­, valamint a balesetek elkerülése érdekében a fát ne dobják az úttestre, a parkokba és a zöldterületekre. Inkább helyezzék a szemétgyűjtő konténerek mellé, ahonnan folyamatosan elszállítják a tűlevelűeket. Mindenkit arra kérnek, hogy tartsák be a felhívást, segítve ezzel az VGÜ munkatársait, valamint az újrahasznosítást.

Még évekig élvezhető a szépsége

Tavaly karácsonykor nagy ­divatja volt az úgynevezett földlabdás fenyőfának. A kerttel rendelkezők évről évre egyre gyakrabban vásárolnak ilyet. Ez azonban nem tárolható túl sokáig a lakásban, hiszen hamar tönkremegy. Hozzávetőleg tíz nap után érdemes elültetni az udvarban. Mielőtt ez megtörténne, érdemes folyamatosan hozzászoktatni a növényt a ráváró hideghez. Ezt persze annyira nem könnyű megol­dani, de az enyhe időjárás segítségül szolgálhat. A fák kiültetését mindenképp fagypont feletti hőmérsékletben kell elvégezni, a legideálisabb a hat-tíz Celsius-fok. Fontos megjegyezni, hogy fal vagy ­kerítés mellé nem célszerű tenni a földlabdás fenyőfát, ­hiszen idővel a növény megnő. Az ültetőgödröt tanácsos tápanyaggal kibélelni, hogy a fa ideális körülmények között növekedhessen.

Már Bátonyterenyén is megkezdték a fenyőfák összeszedését. – A közmunkaprogram keretén belül gyűjtjük össze a fákat, amelyeknek kidobását már a múlt héten megkezdték a lakosok. A legtöbben viszont vízkeresztkor válnak meg az ünnepi jelképtől – fejtette ki Sulyok Tamás, a helyi önkormányzat erdésze. Mint mondta, folyamatosan gyűjtik a hulladékot, hogy ne halmozódjon fel az úttest szélén, hiszen akkor zavarná a közlekedést. Az összegyűjtött fenyőfákat két ponton tárolják, majd hozzávetőleg másfél hét múlva összeaprítják és a helyi uszodába viszik felhasználásra.

Sokaknak azonban nem kell gondolni a fenyőfa eltakarítására, mert hosszú évek óta műfenyőt díszítenek karácsonyra. Ennek több előnye is van, hiszen az elkövetkezendő­ években nem kell költeni fenyőfára, tehát megtérül a beruházás. Soha nem megy ki a divatból, de környezetvédelmi szempontból is ajánlatos a vásárlása.

A műfenyők ráadásul manapság annyira élethűek, hogy senki sem mondja meg róluk, hogy műanyagból készültek. Aki beleunt a valódi fenyő befaragásának fáradalmaiba vagy a tűlevelek takarításába, annak ajánlott beszerezni. A terméket egyébként már több boltban is akciósan kínálják ebben az időszakban. Ezenfelül érdemes megvásárolni a díszeket is a következő karácsonyra. Sokat spórolhat, aki előrelátó: a legtöbb üzletben ugyanis most van készletkisöprés, így akár 50-70 százalékos kedvezményhez is juthat a vevő.

Kiemelt fotónkon: Már több helyen is lehet látni a feleslegessé vált örökzöldeket a kukák mellett Fotó: H. Cs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!