2017.12.22. 14:07
Hagyományos finomság a hasznosi rétes
A faluban nem telik el ünnep rétes nélkül, így a karácsony sem, nagy hagyománya van ennek a finom süteménynek. Ehhez kapcsolódóan évről évre megrendezik a Rétesfesztivált, ami egyben nógrádikum is. A rendezvényen az ízek szerelmesei kedvükre válogathatnak a különféle rétesek közül.
A Hasznoson élő Tóth Sándorné, Julika néni évek óta készíti a híres finomságot. A rétes elkészítésének titkát elárulta portálunknak.
Hozzávalók három darab réteshez: 2 kg liszt, 3 db tojás, kevés só, 6-7 kanál olvasztott zsír, 1 evőkanál ecet kevés vízzel elkeverve
A hozzávalókat alaposan össze kell keverni, majd kevés tejes vizet hozzákeverni. Utána háromfelé kell szedni a tésztát és letakarni kendővel. Körülbelül 10-15 percig pihentetem és kinyújtom lisztezett deszkán, majd kevés zsírral megkenem. Ezután pedig jöhet a töltelék elkészítése. Egy réteshez körülbelül másfél kg túró szükséges, amihez először adok egy csésze cukrot, majd a végén ismét teszek bele egyet. Ezen felül meggyet is szoktak hozzáadni. A végén még egy pici zsír mehet rá, majd behajtjuk és tepsibe rakjuk. Ha valaki nem szereti a túrót, akkor helyette használhat diót vagy mákot. Az elkészült tésztát előmelegített sütőben körülbelül húsz percig sütjük.
Julika néni elmondta, hogy a településen rengeteg rétest készítenek, szinte minden jeles alkalomra. A receptet pedig már egészen kislány kora óta ismeri és használja rendszeresen.