Nógrád megye

2017.11.09. 19:47

Ők képviselik Nógrádot a Fölszállott a pávában

A területi válogatókból negyvennyolc produkciót válogatott be a szakavatott zsűri a hamarosan induló Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató ötödik évadának, élőben sugárzott elődöntőjébe. A válogatókon szerzett tapasztalatokról, élményekről, illetve az élő műsor előtti izgalmakról a nógrádi továbbjutókkal beszélgettünk.

Palchuber Kinga

Nógrád Táncegyüttes

Idén a „Hagyomány összeköt!” mottóval bonyolítják le a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor következő évadát, amelynek élő showjába három nógrádi tehetségünk – Haraszti József bátonyterenyei táncos, a Nógrád Táncegyüttes, valamint Póczos Mátyás Bendegúz salgótarjáni tekerős – is bekerült. Az élőben sugárzott elődöntők november 17-től, péntektől láthatók a közszolgálati csatornán.

Haraszti József táncos

Haraszti József érdeklődésünkre elmondta: mint versenyző ez volt ez első válogatója, azonban kísérőként két évvel ezelőtt már járt a műsorban, amikor is két kis testvére énekes kategóriában egészen a dobogó legfelső fokáig menetelt előre a műsorban.Minden megméretést szeretek, ezért sok versenyen részt vettem már, amelyeken mindig sokat tanulhatok és fejlődhetek. A Fölszállott a páva azonban kicsit más, itt inkább az értékeink bemutatásán van a hangsúly. Igazából ez motivált az indulásra, valamint arra, hogy én is képviseljem szűkebb pátriánkat! – hangsúlyozta a táncos. Ő a selejtezőn Gömöri pásztorbotolóval állt a színpadra, amely egyébként az egyik kedvenc tánca: négy éve foglalkozik ezzel az anyaggal. Hozzátette: a versenyre Végső Miklós, a Magyar Táncművészeti Egyetem néptánc pedagógusának segítségével készül, aki kifejezetten jártas azokban az anyagokban, amelyekkel a műsorra készül. – Az első élő adásban szintén Gömöri pásztorbotolót viszek, csak egy kicsit átalakítva, más zenei összeállításban és több kellékkel. E versenyben talán a legfontosabb az, hogy sok embernek példát mutathatunk – zárta gondolatait József.

Haraszti József

Póczos Mátyás Bendegúz tekerős

Bendegúz is izgalmakkal telve várja már az élőben zajló elődöntőt. A fiatal tekerős elmondta: több népzenei versenyen mérettette már meg magát, de ez az első alkalom, hogy egy televíziós műsorban szerepelhet ország-világ előtt. Hozzáfűzte: az előző szériákat rendszeresen követte, s idén érett meg benne az elhatározás: ő is próbára tenné tudását a tehetségkutatóban. – Tanárommal, Andrássy Ferenccel raktunk össze egy Dél-alföldi blokkot „Zöld erdőben, zöld mezőben” címmel, amelyet a legnagyobb odaadással gyakoroltunk a válogatóra – emelte ki a fiatal. Mint mondta: jelenleg is sokat készül a majd élesben bemutatott produkcióra, amelyhez a műsor szerkesztői számára is kijelöltek egy mentort, akivel az élő showba szánt blokkot csiszolgathatják. Bendegúz élő adásba vitt összeállítása „Bársony Mihály kedves nótái” címet viseli, amely egy dél-alföldi dalokból szedett csokor lesz.

Póczos Mátyás Bendegúz

A Nógrád Táncegyüttes

A Nógrád Táncegyüttes szószólójaként Husvéth Csaba fejtette ki lapunknak, hogy ők is, valamint a Nógrád Gyermektáncegyüttes már a műsor előző szériáiban is nagy sikerrel képviselték műhelyüket. – Pozitív emlékeinknek helyet adva ismét nagy lelkesedéssel állunk a közös, felejthetetlen pillanatok megélésének „színpadára” – fogalmazott a koreográfus. Elárulta: a budapesti válogatóra a táncegyüttes egy kárpátalji település, Nagydobrony hagyományos táncaiból készült összeállítást mutatott be, amelyet Almási Berta Csilla és Módos Máté, a Magyar Állami Népi Együttes táncosai álmodtak az „együttes lábára”. – A csoport tagságának nagy része már egyetemista vagy dolgozó. A megyehatáron kívül tanuló és munkát vállaló társaink is minden alkalommal hazatérnek a hétvégi próbáinkra. Természetesen most is, mint minden munkánknál nagy hangsúlyt fektetünk az adott táncanyag stílushű elsajátítására, s az ezzel kapcsolatos néprajzi háttérinformációk megismerésére is. A koreográfiai megformálásnál igyekszünk figyelembe venni a televíziós adások sajátosságait, hogy mind a stúdióban, mind a képernyők előtt ülőknek át tudjuk adni a tánc belső erejéből fakadó energiákat – nyilatkozta Csaba. Vázolta továbbá: az elődöntőben – november 24-én – egy, az ipolymenti falvakban gyűjtött táncanyagokból készített koreográfiával képviseltetik magukat és a Palócföldet. Az előadással egyébként Pál István, tereskei dudás emlékének is szeretnének adózni. – A Fölszállott a páva küldetésének egyik legfontosabb alappillére talán az, hogy a népzene, a népdal és a néptánc kapcsolatát építi lélektől lélekig. Ebben a szemléletmódban ez nem megméretés, hanem lehetőség. Lehetőség élményeink közös, mély megélésére, amely a hagyományban kiteljesedett emberi létezésre mutat példát mindnyájunk számára – zárta szavait a nógrádi táncos.

Nekünk, nógrádiaknak pedig nincs más dolgunk, mint hátradőlve élvezni a produkciókat és együtt szurkolni szűkebb hazánk tehetségeiért!

Nógrád Táncegyüttes

Fotók forrása: mediaklikk.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!