Nógrád megye

2018.01.20. 06:54

Bízzuk az érzékelőre életünket a véletlen helyett!

Idén már három, szén-monoxiddal kapcsolatos riasztást kapott a megyei katasztrófavédelem

G.K.

Míg tavaly összesen tizennyolc szén-monoxiddal kapcsolatos esethez hívták ki a nógrádi tűzoltókat, addig idén már a harmadik ilyen jellegű esemény miatt riasztották őket – közölte portálunkkal Angyal Eszter. A megyei katasztrófavédelmi szóvivő hozzátette: a problémát leggyakrabban a nyílt égésterű berendezés, vagy a levegő-utánpótlás hiánya okozza.

Terjed a technika

Egyre elterjedtebbek a szén-monoxid-érzékelők. 2017-ben a tűzoltók már az esetek több mint felénél olyan lakásba vonultak, ahol használták a berendezést. 2012-ben ez az arány még nem érte el a 18 százalékot sem. A statisztikákból az is kiderül, egyetlen alkalommal sem okozott halált a mérges gáz ott, ahol érzékelő működött. A legkorszerűbb berendezések között már olyat is találni, ami automatikusan nyitja a szellőzőnyílásokat.

A katasztrófavédelem évek óta kampányol a szén-­mon­oxid-­­mérgezések megelőzése érdekében. Ahhoz, hogy el lehessen kerülni a bajt, egyszerre több dolgot is el kell intézni egy lakhelyen. Fontos, hogy a kéményeket rendszeresen ellenőrizze szakember, de ugyanilyen lényeges az is, hogy a hőtermelő eszközök – kandalló, kályha, kazán, vízmelegítő – is évente átessenek karbantartáson. Elengedhetetlen a megfelelő légcsere, tehát tilos az ajtón, ablakon lévő, vagy fali szellőzőket elzárni, betömni.

Mindezek mellett maga az „éberség” is hasznos. Figyelni kell az apró jelekre, hiszen a szén-monoxidnak nincs se színe, se szaga, és alattomosan árt. Megszünteti a vér oxigénszállító kapacitását, úgy öl, hogy oxigénhiányt idéz elő a szervezetben. A kezdetben jelentkező fejfájás, szédülés, fáradtság, álmosság, hányinger, illetve tudatzavar hasonlít a migrén vagy az influenza egyes tüneteire, ezért gyakran nem értelmezik helyesen a figyelmeztető jeleket. Pedig érdemes gyanakodni, mert ha az érintett nem tesz semmit, később már nem biztos, hogy lesz rá alkalma, ugyanis egy bizonyos mérgezési fokon túl a szén-monoxid már végtagbénulást okoz. A tünetek megjelenésekor azonnal mindenkit ki kell menteni a szabad levegőre, illetve mentőt és tűzoltót kell hívni.

Kiemelt fotónkon: Kéményseprő munka közben. A karbantartás is rendkívül fontos (Fotó: MTI/Honéczy Barnabás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!