Szurdokpüspöki

2017.11.06. 13:17

Bővítik és fejlesztik a szociális szolgáltatásokat

A településvezetés pályázatot nyújtott be az időseket segítő alapszolgáltatások fejlesztésére.

A gazdasági és szociális gondokkal küzdő település közel hatvanmillió forintot nyert arra, hogy felújítsa az idősek klubja és a házi segítségnyújtás már meglévő intézményeit. A két épületen kicserélik a nyílászárókat és a tetőszerkezetet, elvégzik a hőszigetelési munkálatokat és az akadálymentesítést, valamint új vizesblokkokat alakítanak ki. Ezen felül eszközöket is vásárolnak.

 

Szeretnék, ha a szépkorúak nem adnák fel önálló életüket és nem kényszerülnének bentlakásos intézménybe. Illusztráció: Hüvösi Csaba.

 

A beruházás kapcsán Szurdokpüspöki polgármestere, Pintér Miklós Ervin lapunknak elmondta, hogy a munkálatok ütemezetten zajlanak majd. Az egyik épület korszerűsítését a tervek szerint még idén elkezdik. A másik intézmény felújítását pedig tavaszra időzítik, hogy az időseknek mindig legyen helyük a munkálatok ideje alatt.

A fejlesztésnek köszönhetően az időseket segítő szolgáltatások bárki számára elérhetők lesznek, ráadásul 21. századi körülmények között. Ugyanakkor a projekt hozzájárul a családi terhek csökkentéséhez és a foglalkoztatottsági szint növeléséhez, ugyanis a megújult intézményekben új munkahelyeket is teremtenek. A fejlesztés segíti Szurdokpüspöki felzárkóztatását, a területi különbségek kiegyenlítődését.

Az idősek klubja és a házi segítségnyújtás intézményeiben a munkálatok várhatóan jövő év október végére fejeződnek be.

 

Fontos a gondoskodás

Nem minden család tud gondoskodni a szülőkről és a nagyszülőkről. Éppen ezért a legtöbb településen szociális otthonokat hoztak létre, ahol a szakemberek segítenek az idősek önellátásában, amely által megszűnhetnek a napi problémák, és megadatik számukra a békés öregkor. Ezeken a helyeken megadják nekik a gondoskodást, az ápolást és biztosítják az étkezést, így a hozzátartozóknak sem kell aggódniuk. Itt lehetőségük van a szépkorúaknak a kikapcsolódásra, valamint egyéni és csoportos foglalkozásokra – többek között kártya- és társasjátékokra, közös beszélgetésekre és filmnézésre – is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!