Íjászat

2024.03.19. 10:54

Salgótarjánban tartottak célra az ország legjobb íjászai (fotók)

Vasárnap 3D országos teremíjász bajnokságot rendeztek a Salgótarjáni Városi Sportcsarnokban.

Bakos László

Az ország minden pontjáról érkező íjászok 3D-s állatalakokra lőttek a nap során. A célpontok vadon élő állatokat megformázó, térbeli célokról kapták a nevüket, melyeken a különböző találati zónák nem eltérő színnel, hanem a célba süllyesztett választóvonalakkal vannak megjelölve. Az íjászok dolgát nehezíti, hogy lövés előtt saját maguknak kell megbecsülni az állat távolságát a való életben, vadászat közben előforduló helyzetet imitálva. 

A különböző korcsoportok számos kategória közül választhattak, így például a csigás, a 3D Hunter, az olimpiai reflex, a vadászreflex, vagy éppen a számszeríj kategória. 28 állatalakra adtak le értékelt lövést, mindegyik célra egy-egy vesszőt. Minden lőállásból 4 célt kellett teljesíteni, lőállásonként 5-8 főnek. Így egy fordulóban maximálisan 56 versenyző lőhetett egyszerre. A találati zónák alapján 4 különböző pontértéket lehetett elérni (11, 10, 8, 5). Aki nem találta el az állatot, az természetesen 0 pontot írhatott be eredményként az adott célon. 

Az 5 métertől a 35 méteres távokig minden előfordult a versenyen. Az állatok között megtalálható volt a mormota, a medve, az óriás teknős, a pulykakakas, a vaddisznó, a tigris, a medve, a prérifarkas, a liba, a bagoly és az őz is.

Az íjászok felkészültségét dicséri, hogy nagyon szép pontszámokkal bizonyították tudásukat. A maximálisan elérhető 308 pontból Szíjártó László csigás íjjal 301 pontot, míg 290 pontot vagy attól többet 11 íjász ért el. 278 pont vagy a feletti lőeredményt, mely 90% feletti teljesítménynek minősül, 21 íjász teljesített. A bajnokságon több nógrádi indulóval is találkozhattunk. Országos bajnoki címet kategóriánként három, vagy több induló esetében hirdettek, és éremmel jutalmazták. A részletes eredménylista itt található.

- A szervezők nevében szeretnék köszönetet mondani a Magyar Íjász Szövetségnek, Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának, a Magyar Íjász Szövetség alelnökének, az Encsencsi Vadászíjász Egyesület elnökének, Szedlár Jánosnak, Nagy Gábornak, a Magyar Íjász Szövetség elnökségi tagjának, egyben 3D-s szakágvezetőnek, az Európai Íjászsportolók Alapítványának tagjainak, valamint a szponzoroknak a verseny megrendezésében nyújtott segítségért - összegzett Kósy Nándor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában