Labdarúgás

2024.02.13. 13:00

Hosszútávon egyértelműen az NB III a cél Érsekvadkerten – így várja a tavaszi szezon kezdetét a gárda vezetőedzője

Nyikos József szerint már nem az ő kezükben van a sorsuk a bajnoki címért folyó versenyfutásban, de még nem adták fel és küzdenek az aranyéremért.

Stefán Antal Krisztián

Nyikos József (baloldalon, zöldben) új csapatot formált a nyár folyamán

Forrás: NOOL | Archív fotó

Fotó: Vendel Lajos

– Az előző szezonban a mezőny hátsó felében találkozhattunk az Érsekvadkert csapatával. Mi hiányzott akkor egy jobb szerepléshez?
– Olyan játékosaink voltak, akik nem jártak edzésre. Volt egy-két ügyes, de ez nem elég ahhoz, hogy komolyabb teljesítmény legyen letéve az asztalra. Ahhoz bizony részt kell venni a foglalkozásokon. Rövidek és kevesen voltunk, és olyan rutintalan, fiatal játékosaink voltak, akik ezen felül nem jártak megfelelően edzésre. Így természetesen nem tudott kijönni egy jobb eredmény. Egy darabig úgy nézett ki, lehet, hogy lesz kieső. Ezért az volt a célunk, hogy mindenképpen bennmaradó helyen zárjunk, amit nagy nehezen sikerült elérnünk.

– Nyáron alaposan kicserélődött a keret és új együttest kellett formálnia. Mi volt ebben önnek a hálás és a kevésbé könnyű szerepe?
– Olyan játékosok jöttek, akikre nagybetűsen azt lehet mondani, hogy ezen a szinten futballisták. Ebben nem csak az én kezem volt, hanem akadt segítségem, akik ide irányítottak embereket. Ez volt a hálás része. A neheze pedig összekovácsolni volt őket egy olyan csapattá, amely tud egymásért küzdeni és harcolni. Egyáltalán nem ismerték egymást, az ország minden pontjáról jöttek. Ebből csapatot csinálni volt nagyon nehéz. Megtalálni azt, mi az, amit tud játszani ez a társaság. Szerencsére olyan játékosokról volt szó, akik mindenben partnerek voltak. 

– Remekül kezdték a bajnokságot és sokáig hibátlan teljesítménnyel álltak a Karancslapujtővel egyetemben. Mi volt ennek a jó kezdésnek a kulcsa?
– Sikerült megtalálni bizonyos játékosok posztját, ahogy azt is, mit tud játszani a csapat. Ez nagyon fontos egy csapat és egy edző életében, hogy ezeket eltaláld. Ez volt a kulcs.

– A bajnokság második felében nem várt vereségek is becsúsztak. Mi volt a megtorpanás oka?
– Bizonytalanná váltak dolgok a csapat körüli körülmények. Minden nagyon összejött. Kicsit bizonytalanná vált a jövő. Aztán ezt nagy nehezen sikerült áthidalnunk, még most is ezen dolgozunk. Remélhetőleg meg lesz oldva.

– Jelenleg a második helyen állnak, a szezon végén elégedett lenne az ezüstéremmel vagy lát még esélyt a bajnoki címre?
– Nem lennék sportember, ha nem látnék esélyt. Persze most nem a mi kezünkben van a sorsunk, ez természetes és egyértelmű. Ugye esetünkben egy újonnan alakuló csapatról beszélünk. Tehát nem reális elvárás az, hogy már most, az első évben NB III-asok legyünk. Nyilván, mint sportemberek, azért fogunk küzdeni, hogy a lehető legjobb dolgot hozzuk ki ebből, de aki ebben benne van és egy kicsit is konyít hozzá, tudja, hogy a csapatépítéshez évek kellenek, hogy egyáltalán feljutásról lehessen beszélni. Lásd éppen a Karancslapujtő esetében.

Az Érsekvadkert (zöldben) a második helyről várja a tavaszi folytatást
Az Érsekvadkert (zöldben) a második helyről várja a tavaszi folytatást
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: NOOL | Archív fotó

– Volt valamilyen játékosmozgás a tél folyamán?
– Egyelőre nem ment el senki. Ezt nagy munka volt megoldani. Sőt még úgy néz ki, hárman fognak hozzánk jönni.

– Hosszú távon milyen célt lehetne kitűzni az egyesület elé és minek kell megvalósulnia, hogy ezt teljesíteni is tudja a klub?
– Ha itt megvalósul, amit terveztünk, hogy megfelelő infrastruktúra és személyzet van, akik oda tudnak figyelni a csapat munkájára, akkor mindenféleképpen ki lehet alakítani olyan körülményeket, ahol aztán egy NB III-as klubot lehet működtetni. Ez eleve történelem lenne itt Érsekvadkerten, de ez a cél, ezért csináljuk. Ehhez keressük azokat az embereket, akik nekünk ebben segíteni tudnak. Én nem szoktam az a feladós lenni, mert más edző már azt tette volna. Én is tapasztalom, amit más kollégáktól hallottam. Nem tudom, más régiókban is így van-e, de itt Nógrád vármegyében az edzőknek olyan dolgokkal is foglalkozniuk kell, ami egyáltalán nem a feladatuk. Nem akarok kitérni részletekre, de millió más dologgal kell foglalkozni ahhoz, hogy ez a csapat ki tudjon futni a pályára minden hétvégén és megfelelő erőállapotban legyen. Tényleg nem akarok jobban belemenni, de rettentően forgácsolja az ember erejét, hogy minden mással kell foglalkozni a működőképesség érdekében.

Az Érsekvadkert őszi bajnoki eredményei: Érsekvadkert SE – Diósjenő SE 2–1, Szécsény VSE – Érsekvadkert SE 0–4, Bátonyterenyei TC – Érsekvadkert SE 1–2, Érsekvadkert SE – Héhalom SE 3–0, Pásztói SK – Érsekvadkert SE 1–4, Érsekvadkert SE – Szendehely FC 4–0, Berkenye SE – Érsekvadkert SE 1–7, Érsekvadkert SE – Építők KC 3–0, Unicum FC Mohora – Érsekvadkert SE 3–0 (játék nélkül), Érsekvadkert SE – Silver Tüzép Karancslapujtő 1–2, Érsekvadkert SE – Bánk-Dalnoki Akadémia 1–4, Diósjenő SE – Érsekvadkert SE 2–2, Érsekvadkert SE – Szécsény VSE 2–0, Érsekvadkert SE – Bátonyterenyei TC 6–0.

Vármegyei Kupa: Ipolyszögi SE – Érsekvadkert SE 0–3 (játék nélkül), Vizslás SE – Érsekvadkert SE 2–2.

A bajnokság állása:

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában