Sportmászás

2024.01.23. 17:28

Megmászta az Estado Critico nevű utat a szügyi sportmászó, ő a 9a fokozat második hazai teljesítője

A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség a közösségi oldalán adta hírül, hogy a szügyi Vályi Gergő vasárnap megmászta az Estado Critico nevű utat a világhírű spanyolországi mászóhelyen, Siuranában. Ezzel ő lett a második hazánkban élő magyar sportmászó, aki 9a fokozatot teljesít.

Lászlók Judit

Vályi Gergő a 9a fokozatú pálya spanyolországi helyszínén, amit rajta kívül csak egy Magyarországon élő sportmászó teljesített

Forrás: Facebook / Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség

A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség a közösségi oldalán közzétett bejegyzésben úgy fogalmaz: „Az út nehézsége 9a. Ez a szügyi sportoló első mászása ebben a fokozatban. Vályi Gergő a második hazánkban élő magyar sportmászó, aki 9a fokozatot teljesít. Korábban ez csak Farkas Tamás "Tomikának" sikerült, aki három utat mászott eddig ebben a fokozatban: Blut und Honig (8c+/9a), Erfolg ist Trainierbar (9a) és Napalm in the Morning (9a).”

A bejegyzésben kiemelik továbbá, hogy a szügyi sportoló teljesítményét emeli, hogy a távoli Spanyolországban, viszonylag rövid tartózkodás mellett sikerült kimásznia az utat. Hozzátették, Siurana nem az a távolság, ahová könnyedén el lehet menni gyakorolni itthonról. Az utazási lehetőségben, azonban jelentős szerepet játszik, hogy Vályi Gergő tavaly óta a dr. Schmidt Ádám jóvoltából, a Sportért Felelős Államtitkárság által létrehozott Tehetség Plusz Program tagja.

Vályi Gergő a szövetségnek így foglalta össze a történteket: „Egy hete vagyunk kint Siuranában, és az Estado Critico  nevű utat másztam meg, amiről annyit érdemes tudni, hogy egy 35 méteres áthajlás, aminek az első fele viszonylag könnyebb és az út második felétől nehéz. Sajnos videó és képek nincsenek az útról, csak a helyről, meg pár megmászás utáni kép." A szövetség a bejegyzés végén kitért arra is, hogy az útnak ötven körüli megmászása van, a listán a sportmászás legnagyobb alakjai szerepelnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában