Tájékozódási futás

2024.01.01. 16:01

Kisbolygót neveztek el a korábbi kiváló sportolóról

Monspart Sarolta nevét viseli a nemrég felfedezett égitest.

Nool.hu

A kisbolygó névadója Monspart Sarolta az 1973-as salgótarjáni lebonyolítású nemzetközi ötfutamos Hungária kupa Tó-strandi labdarúgó pályán kialakított célegyenesében.

Forrás: Beküldött archív fotó

Közel három éve, hogy egy gyógyíthatatlan betegséget követően 76 éves korában elhunyt a Nemzet Sportolója címmel is kitüntetett tájékozódási futó világbajnok Monpart Sarolta.
A kiváló sportolónő pályafutása során sportágában, egyéniben és csapatban 34 alkalommal szerzett országos bajnoki címet. Tájfutás mellett sífutásban is jeleskedett, itt hatszor volt az ország legjobbja.
1972-ben Csehországban, ledöntve a korábbi évek skandináv hegemóniáját, egyéni tájfutó világbajnoki címet szerzett. Európában ő volt az első női futó, aki három órán belül teljesítette a maratoni távot. A kiváló sportoló váltóban is szerzett érmeket a megmérettetésen, hiszen 1970-ben ezüst, 1976-ban pedig bronzérmet nyert.
Két diplomát is szerzett: elvégezte az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar matematika–fizika tanári szakát, és a Testnevelési Főiskola sportvezető és szakedző szakát. Az Országos Egészségfejlesztési Intézetben dolgozott, egyebek mellett a Johan Béla Népegészségügyi Programban vett részt, az Avon országos női mozgásprogram szakmai vezetője, továbbá a Wesselényi Miklós Sport Közalapítvány elnöke volt is volt egészen 2004 októberéig.
1978-ban versenyzői pályafutását egy kullancs okozta betegség szakította félbe. Ezt követően arra buzdította a magyar embereket, éljenek egészségesen, melynek egyik lehetséges módját a rendszeresen elvégzett mozgásban, gyaloglásban, kocogásban a futásban látta.
Halálát követően 2022-ben férje dr. Feledy Péter újságíró tv riporter kezdeményezésére létrehozták a Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítványt ahol szerte az országban ma már igen tevékeny gyalogló és futóklubok működnek.
A Tájfutó Szövetség Monspart Sarolta díjat alapított, miközben az egyik legrangosabb hazai őszi nemzetközi tájfutóversenyt is már az ő nevével fémjelezve bonyolítják le.
A Fővárosi Közgyűlés döntése szerint 2021. szeptember 1-től a Margit-szigeti futókör a nevét viseli.
Karácsonytól viszont már újabb, nem mindennapi maradandó emlék őrzi Monspart Sarolta nevét. 
Nyolc éve annak, hogy 2016. szeptember 28-án, a vármegyénk határán húzódó Piszkés-tetői obszervatóriumban a csillagos eget kémlelve Sárneczky Krisztián és Sódor Ádám felfedezett egy kisbolygót, ami az 586003 sorszámot kapta. 
A felfedezők a bolygónak a „Monspartsarolta” nevet javasolták, amit a Nemzetközi Csillagászati Unió a napokban elfogadott, így 2023. december 20. óta hivatalosan is ez lett a kisbolygó elnevezése. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában