Túrázás

2024.01.20. 11:00

Február elején újabb túrát szervez a salgótarjáni egyesület

Rónafaluról indulnak a résztvevők, majd Szlovákián keresztül ide is tér vissza a csoport.

Nool.hu

Ezúttal a határon túlra is merészkednek majd az egyesület tagjai és a túra résztvevői

Forrás: Zöld Út Természetjárók Egyesülete | Facebook

A Zöld Út Természetjárók Egyesülete (ZÚTE) nyílt gyalogtúrát hirdet február 3-ra, szombatra.

Útvonal: Rónafalu – Mogyorósi-kilátó – Rónai-lapos – Rónabánya – Cseres – Pál-kereszt – Nagy-Aszaló – Kilenc-kút – Óriás fák – Tajti vadászház – Tajti – Tamáshegyi-kilátó – Tajti-víztározó – Ickós-bérc – Domonkos-tető – Kadlót-kereszt – Rónafalu

Táv: 17,5 kilométer, szintemelkedés: 450 méter.
A résztvevők Rónafalu, Rónarész autóbusz-megállónál találkoznak legkésőbb 7.05-kor. A túra várható időtartama 6,0–7,5 óra. A túrázók Szlovákia területére is átlépnek, ezért mindenki hozzon magával személyi azonosságot igazoló okmányt!

További információk: Indulás és utazás: A helyszín autókkal is megközelíthető, körtúra lévén a kiindulási pontra étkezik vissza a csoport. A kiindulópont autóbusszal is megközelíthető a Salgótarjánból 6.35-kor Istenmezeje irányába induló járattal. Visszafelé a 15.03-as buszt kell elérni.

Leírás: A túrázók a Medves-fennsík peremén kialakult pár település egyikéről, Rónafaluról indulnak.
Éppen csak a bemelegítéshez lesz elég az a táv, mely megtételével hamarosan a Rónai-laposon találják magunkat, ahol a Mogyorósi-kilátó fatornyából csodálhatják a tájat. A fennsíkon elterülő bazaltos vulkáni takaró mintegy kétmillió évvel ezelőtt terítette be a felszínt. Mai vastagsága 10 és 107 méter között váltakozik úgy, hogy az eredeti bazaltrétegből körülbelül már 300 méternyi lepusztult.

Továbbhaladva elérnek az egykori bányásztelepülésre, ahonnan jó ideig a határsávot követik. Tajtipusztának a pusztulását az 1920-as határmódosítás okozta. Csehszlovákiához kerültek az épületek, viszont az ide vezető út magyar terület maradt. A résztvevők ezt követően visszapillantanak még a Szilvás-kő hármashalmára. Innen kezdődik az ereszkedés Medvesaljára, a barkók földjére. A Gortva- és a Holló-patak által közrefogott hegygerincen erdők és kiterjedt kaszálók váltják egymást egyre ereszkedő úton. Feltűnnek a Cseres-hegység jellegzetes hegyei az alattuk megbúvó kis falvakkal.

A csapat látogatást tesz egy olyan titokzatos erdőbe, ahol a természet hangját értők hallhatják az évszázados fák meséit, a források csacsogó pletykáit a régmúlt ködbe vesző történeteiről. Akik ezt meghallják, kivételesnek érezhetik magukat! Ehhez viszont el kell feledni a terepi akadályokat, a süppedő talajt, havat, jeget, sarat, átázott bakancsot.

A csoport visszatér a Gortva-patakig, ennek mentén tovább haladnak a téli pihenőjét tartó Tajti-víztározóhoz. Ezt követi a Tamáshegyi-kilátót. A fából ácsolt építmény nevével ellentétben egy kis dombtetőn trónol, viszont szép rálátást nyújt a vidékre. Az itt eredő patakocska 105 kilométert megtéve Jászberénynél már szinte folyóként torkollik a Zagyvába.

Vecseklő mellett újra a Medves platója felé visz az út, és a meredeken induló Ickós-bércre kapaszkodnak majd fel a jelenlévők. A bércet a mély horhosokban futó – már-már szurdoknak nevezhető homokkő árkokban – az Ickós- és a Vecseklői-patakok emelték ki.
Izzasztó emelkedő következik, míg elérik az Ickós-kutakat. A forrásokat valószínűleg a fennsíkon legeltető és az erdőben disznókat makkoltató állattartók foglalták.

Már csak pár méter kapaszkodó, aztán a Domonkos-tetőtől ismét lazábbra vehetik a tempót a túrázók. Ide, Vecseklőpuszta helyére tervezte dr. Krepuska Géza medvesi kúriáját, mely aztán sosem valósult meg.

Ismét a Rónai-lapos következik, ahol a csapat érinti a Réti (Kadlót)-keresztet. A feszület ezen a nyáron lesz 123 éves, a mellette álló gledícsia – azaz krisztustövisfa – pedig megközelítőleg 60 éves. Feltehetően szerencsétlenül járt bányászok emlékére hozták létre a mára ikonikussá vált helyet.
Hamarosan ismét Rónafalu kis utcáinak aszfaltját koptatják a jelenlévők, majd bezárul a kört, elérik reggeli indulópontunkat.
A túra a közepes nehézségi szintű. A gyaloglás hossza és egy-két meredekebb fel- és lejtmenet jelenthet kihívást, aktív túrázóknak ajánlom.

Ajánlott felszerelés a túrához: bejáratott túrabakancs, időjárásnak megfelelő öltözet, túrabot a bizonytalan léptűeknek, csúszásgátló a bakancsra (jeges terep esetére), váltózokni, elegendő élelem és folyadék. A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt! A részvétellel mindenki beleegyezik, hogy az esemény során készült fényképeket az egyesület vezetősége vagy tagjai a ZÚTE népszerűsítésére nyilvánosan felhasználhassák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában