Nool.hu videó

2023.12.15. 19:58

Olimpiai bajnok kajakkirályt köszöntötték Nógrádon, a róla elnevezett intézményben (fotók, videó)

Nyolcvanadik születésnapja alkalmából köszöntötték olimpiai bajnok névadójukat a nógrádi Dr. Hesz Mihály Általános Iskola diákjai pénteken. Az egykori magyar kajakkirály hazánk egyetlen élő ötkarikás aranyérmese, akinek intézmény viseli a nevét.

Hegedűs Henrik

Nyolcvanadik születésnapján köszöntötték az olimpiai bajnok dr. Hesz Mihályt

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Amikor az 1968-as mexikóvárosi olimpia kajak egyes ezer méteres számának győztese belépett az általános iskola tornatermébe, vastaps köszöntötte a rendkívül vidám hangulatban lévő bajnokot. Elöljáróban Simon Katalin, a rétsági Kereplő Néptánc Egyesület vezető koreográfusa egy szívhez szóló népdallal köszöntötte, majd a gyerekek táncos és verses előadással kedveskedtek neki.

Ezután Hekli Péter, a házigazda iskola igazgatója üdvözlő szavai hangoztak el, aki kifejtette, dr. Hesz Mihály személyisége tökéletes példa az ifjúság számára, hogyan lehet magas színvonalon összeegyeztetni a sportot és a tanulást, mindemellett megőrizte rendkívül barátságos, közvetlen, vidám és sok-sok humorral átszőtt személyiségét, töretlen optimizmusát is.

Derűs személyiség a mai napig, sportolóként, tanult emberként is példaképül szolgálhat a fiataloknak
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója visszatekintett azokra a mozzanatokra, amikor közel tíz esztendeje, 2014-ben a névadás megtörtént, míg Balla Mihály országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a tehetség, a képesség, a szorgalom együttműködésében a küzdelem által olyan mértékben bontakozhat ki az egyéniség, mint ami dr. Hesz Mihály esetében a világklasszis szintjén megvalósult. Biztató szavakkal szólt a fiatalokhoz, hogy a folyamatos testmozgásnak köszönhetően nem csak az ember általános kondíciója javul, hanem a sport tartást ad ahhoz, hogy mindenki a közösség hasznos és tevékeny alakjává válhasson.

 

Dónusz Éva, az 1992-ben olimpiai bajnoki címet szerzett női kajak négyes tagja különleges élményként értékelte, hogy a magyar sportági szakszövetség részéről köszönthette az ünnepeltet, miként dr. Iglódi Endre, a Magyar Olimpiai Akadémia elnöke a fair play, a tiszta játék fontosságára hívta fel a figyelmet, dr. Hesz Mihály példáján keresztül. Végezetül Nógrád polgármestere, Varga Richárd fejezte ki büszkeségét, hogy ilyen kiváló személyiséget adott a teljes magyar sportmozgalomnak ez a kis, Börzsöny aljában található község. 

Dr. Hesz Mihály (b. 4.) a vendéglátók társaságában a róla elnevezett intézményben
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

A rendezvény következő részében az iskola testnevelő tanára, Makkai Máté beszélgetett dr. Hesz Mihállyal és Dónusz Évával, amelyben felidéződött a sportági választás ideje, a kezdő mozdulatok a ringó kajakba ülve, és nem maradhattak ki a legnagyszerűbb sportolói pillanatok sem.

Befejezésként a házigazda diákok és a vendég, Vácról, Gödöllőről, Budapestről, Szendehelyről és Nagyorosziból érkezett tizenévesek látványos, izgalmas feladatokban bővelkedő sorversenyekben mérték össze erejüket. A vendéglátók, az ünnepség betetőzéseként leleplezték a Dr. Hesz Mihály Általános Iskola központi bejárata melletti homlokzatra Vigyinszki Attila képzőművész által készített falfestményt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában