Szabadidősport

2023.10.24. 12:28

A Mátrában túráznak szerdán a nógrádi szabadidő-sportolók

Mátraházáról indul a csoport és Parádfürdő lesz a célállomás.

Nool.hu

Ismét bakancsot húznak a túrázók

Forrás: Nool.hu illusztráció

Fotó: EPA

A Zöld Út Természetjárók Egyesülete nyílt gyalogtúrát hirdet október 25-re, szerdára.
Útvonal: Mátraháza – Veronika-rét – Sor-kő (Erdőrezervátum) – Gabi-halála – Petőfi-forrás – Hurok-út – Szállás-hegy – Fiú- Marhád – Ilona-völgyi-vízesés – Fekete-tó – Szent István-csevicekút – Ilona-völgy – Parádfürdő
Táv: 18,5 kilométer, szintemelkedés: 280 méter.
Találkozó 7.55-kor Parádfürdőn a buszmegállóban.
Mindenkit szeretettel vár Vincze Gábor túravezető!

Indulás és utazás:
Parádfürdőről a 8.02-kor Gyöngyös (Budapest) felé induló busszal utazunk Mátraházára. A túra 8.40-kor indul a mátraházai buszmegállótól, nagyjából 6,5 órát vesz igénybe (7,5 – a Fekete-tói kitéréssel).

Vincze Gábor leírása a túráról:
A hegység egyik leglátványosabb turistaútján vezető útvonalon, számos nevezetességet érintve érkezünk a Károlyiak egykori birtokára.
A „Nyugdíjas túra” minden évben más-más évszakban kerül megrendezésre, most az ősz van soron. Neve hétköznapi lebonyolítása miatt alakult ki, de kifejezetten várjuk a fiatalabb korosztály részvételét is!

Mátraházán régi jó szokásunkhoz híven először az elgondolkodtatóan szép kerámiaképekkel ékesített Naphimnusz Parkot járjuk körbe. A „Déli” sípályán esünk túl az aznapi szintemelkedés jelentős részén (a Kéktúra régi nyomvonalán), ezek után szinte csak lejtmenetben lesz részünk. A meredek kaptatót elhagyva már az Alsó-Pince út kényelmes szekérútján sétálunk. Itt elhaladunk első szomjoltó helyünk – Tündi-forrás –, egy elhagyatott síugrósánc és egy kőtenger mellett. Utunk északi részére érve a Sor-köveknél kezdődik a túra leglátványosabb szakasza. Sajnos ezt a turistautat megszüntetésre ítélték, természetvédelmi okokra hivatkozva! Most még szeretnék végig menni rajta, - talán utoljára így szervezett formában! Egy erdőrezervátumba érve – olykor kidőlt fákat kerülve – jobbról-balról sorjáznak a sziklaszirtek, s mindezek mellett páratlan panorámában lesz részünk! Egyik szirtre általában ki szoktunk térni nézelődni egy kicsit. A Gabi-halála név egy szomorú eseményről emlékezik, mégis, mi rendre vidámságot csempészünk a környékre, így érve le a kellemes pihenőhelynek bizonyuló Pisztrángos-tóhoz. Itt a Nagy (Petőfi)-forrásból ismét megtölthetjük kulacsunkat. Rövid pihenő után 20 perc kényelmes sétát követően kitérünk az egyedi kilátást kínáló Szállás-hegy szikláihoz. A folytatásban szép szálfákkal övezett kényelmes erdei úton egy pontról még a felettünk trónoló Sas-kő turista emlékművét is megpillanthatjuk, míg el nem érjük a Disznókői elágazást. A tarvágásnak „köszönhetően” itt hosszan feltűnik a bérc vonulata. Esős idő után csúszós, de látványos szakasz következik 700 méteren át. A két patak összefolyásától aztán egészen a vízesés fölé érve pihentető, lapos szakasz jön. Az Ilona-vízesés tövébe való lejutás nagyobb koncentrációt igényel, de éppen ezért mindenki kiválóan veszi az akadályt. Magyarország legmagasabb természetes víz zuhatagját (7 m) mögöttünk hagyva átvágunk az erdőn, hogy megnézzük a páratlan hangulatú Fekete-tavat.

Az Ilona-völgyben a Károlyiak által ültetett gesztenyefasor kíséretében érkezünk a Szent István-csevicekúthoz, ahol megpihenünk. A kellemes sétaútról a folytatásban még kitérünk átölelni a Mária képoszlop óriási fáját, és átjárjuk a Vaskapu-ereszke kis barlangját is. Parádfürdőn aztán véget ér laza túránk, aznap elért tszf. legmagasabb pontunkról – ami 800 méter – 220 méterre ereszkedtünk.

A túra a könnyű és közepes nehézségi szint között van. Csak a gyaloglás hossza és egy-két meredekebb lejtmenet okozhat gondot, kevésbé aktív túrázóknak is ajánlom.
Ajánlott felszerelés a túrához: bejáratott túrabakancs, időjárásnak megfelelő öltözet, túrabot a bizonytalan léptűeknek, elegendő élelem és folyadék. A túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt!
Részvételeddel beleegyezel, hogy az esemény során készült fényképeket az egyesület vezetősége vagy tagjai a ZÚTE népszerűsítésére nyilvánosan felhasználhassák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában