Sporttehetség

2023.09.02. 15:36

Német csapatnál is kipróbálta magát a fiatal pásztói focista

Nemrég Németországban, egy meghívásos edzőtáborban mutathatta meg tehetségét, illetve tudását a 14 esztendős pásztói Kanyó Zsombor. Az SBC Traunstein igazi ugródeszka lehet a fiatal focistáknak, az egyesület ugyanis a Bayern München és a Red Bull Salzburg egyik tehetségközpontja.

Nagy Orsolya

Kanyó Zsombor 2009-ben született, és amióta az eszét tudja, rajong a fociért

Forrás: Beküldött fotó

Kanyó Zsombor 2009-ben született, és amióta az eszét tudja, rajong a fociért: már hároméves korában rúgta a bőrt. A kamaszfiú jelenleg a pásztói Magyar Szentek Római Katolikus Általános Iskolában tanul, ahol most kezdte el a nyolcadik osztályt. Tavaly egyéni tanrenden volt, így lényegében csak vizsgázni kellett bejárnia. Az edzések miatt Zsombor ugyanis az iskolától 160 kilométerre, kollégistaként éli a mindennapjait. A nehézségek ellenére így is sikerült négyes átlagot teljesítenie. 

Meglátták benne a tehetséget 

Portálunk érdeklődésére felidézte eddig pályafutása legfőbb állomásait. Mint fogalmazott: minden a pásztói Kölyökfoci SE-ben kezdődött, ahol Kobka Viktor volt az edzője. 

– Pásztóról az FC Hatvanba igazoltam az U12-es korosztályba, ahol 11 évesen rendszeresen játszhattam az U14-ben is. Onnan az SBTC-be mentem Kobka Viktor hívására, de csak egy fél szezont játszottam Salgótarjánban, mert a DVTK Akadémia hívására Diósgyőrt választottam, ekkor már az U13-as korosztályba – sorolta Zsombor az egyesületeit. Elárulta, hogy legszívesebben szélső támadót szeret játszani, de sokszor centernek is beteszik őt az edzői a meccseken. 

Fontos tapasztalatok Németországból 

Megtudtuk, hogy a fiatal pásztói tehetség nemrég egy többnapos edzőtáborban járt Németországban. 

– Mintegy fél évvel ezelőtt online beszéltem egy magyar származású edzővel, aki akkor Salzburgban dolgozott. A szezon végén személyesen is találkoztunk, ahol engem és a szüleimet is meg szeretett volna ismerni. Ekkor felajánlotta, ha van kedvem, akkor szívesen lát augusztusban egy egyhetes edzőtáborban az új csapatánál Traunsteinben. Persze, hogy nem mondtunk nemet – mesélte Zsombor. 

Hozzátette: fontos tudni a SBC Traunstein csapatáról, hogy az lényegében egy tehetségközpont, ismert német egyesületek partnere. Az ügyesebbek onnan könnyen a Red Bull Salzburg vagy a Bayern München akadémiáján találják magukat. Zsombor elmondta továbbá: az edzőtáborban úgy érezte magát, mintha itthon lett volna, ráadásul az egy korosztállyal nagyobb U16-osokkal edzhetett. Eleinte persze volt benne „drukk”, de az első edzés közben ez már el is múlt. Napi két tréningen vett részt, amelyeken rengeteg koordinációs gyakorlatot csináltattak velük, a labdás gyakorlatok során pedig leginkább a befejezéseken volt a hangsúly. Az utolsó edzés után úgy váltak el, hogy hamarosan újra találkoznak majd.

Budapesten folytatja – tanulni, fejlődni szeretne 

Zsombor érdeklődésünkre elmondta: a most kezdődő szezonban az a legfőbb célja, hogy minél több mérkőzésen szerepeljen, sok játékperccel, hiszen azokból lehet a legtöbbet tanulni és fejlődni. Nemrég úgy döntött, hogy a fővárosi Ikarus BSE csapatához igazol, Moskovits Gábor szakmai igazgató hívására, mert így biztosítottnak látja a fejlődését. Ráadásul, így újra otthon élhet Pásztón, és a közelgő továbbtanulásra is jobban tud majd koncentrálni a foci mellett. Kicsit hosszabb távon szeretné majd elérni, hogy egy külföldi akadémián folytathassa a labdarúgást, de ehhez még rengeteget kell dolgoznia, valamint ez csak 16 éves kora után lehetséges. 

Zsombor állítja, nincs kifejezett példaképe sem a hazai, sem pedig a nemzetközi futballban. Leginkább azokat a játékosokat kedveli, akik nem nagyképűek, viszont alázatosak a sport iránt. A játékstílusát tekintve Neymar áll hozzá a legközelebb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában