Múltidéző

2023.07.20. 18:48

Így tekert be az országos sportéletbe Szécsény a 19. század végén!

Nyeregbe pattanunk, hogy bringás időutazást tegyünk 19. század második felébe. Irány Szécsény!

Nool.hu

Nemrég elhunyt kollégánk, a köztiszteletben álló helyi pedagógus, Szenográdi Ferenc január végén a szécsényi sportéletről írt cikket portálunkra, az írásban pedig a város ezirányú történetébe engedett betekintést az olvasónak a 19. század végi indulástól a 20. század első feléig. A példák forrását levéltári iratok és folyóiratcikkek adták. Kollégánk nyomdokain haladva most újabb érdekességekkel szolgálunk a témában.

A Herkules című sporthetilap 1886. áprilisi számában számolt be egy nógrádi kerékpáros körversenyről. Eszerint a Magyar Velocipéd Club szervezésében 1886. április 24-én indult a túra Budapestről. Másnap, 25-én Balassagyarmatról Szécsénybe érkeztek a versenyzők, ahonnan a végállomás felé a salgótarjáni fiatalokkal kiegészülve együtt indultak tovább a mai megyeszékhelyre. Mindez azért érdekes, mert a másik fővárosi „bringás” klubnak, a Budapesti Kerékpár Egyesületnek választmányi tagja volt az időszakban Prágai Ármin szécsényi lakos is. A Sport-Világ folyóirat szerint Prágai 1896 év végéig volt tagja az egyesületnek.

Szintén a kerékpársport területéről találunk szécsényi utalást 1899-ből. A Sport-Világ cikke alapján a századforduló környékén választották meg a Magyar Kerékpáros Szövetség képviselőjévé László Gyula szécsényi lakost.

Túl a személyi vonatkozásokon több említést is lehet még találni Szécsényről, mint egy-egy kerékpárverseny/-túra útvonalának helyszínéről. Ennek hátterében bizonyára a szép táj és a fővárostól eltérően jóval kisebb forgalom állt.

Rövid kommentárommal azt szerettem volna bizonyítani, hogy Szécsény 19. századi sportéletében fontos helyen szerepelt a kerékpározás. Arról nincs biztos forrásunk, hogy létezett helyi egyesület (feltehetően egyébként nem), de az biztosan kijelenthető, hogy már ekkor volt hagyománya a kerékpározásnak Szécsényben.

A szerző Kovács Balázs okleveles történész

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában