Labdarúgó

2023.06.20. 11:04

Ötvenéves évfordulóra emlékeztek Somoskőújfaluban

1973-ban nyert bajnokságot a Somosi Ifjúsági Sportegyesület a megyei I. osztályban.

NOOL

Jó hangulatú ebéden és beszélgetésen vettek részt a jelenlévők.

Forrás: Beküldött fotó

A Somosi Ifjúsági Sportegyesület (SISE) 1930. január 11-én Behény Rezső állomásfőnök elnökletével alakult meg. Az első pályát a település déli részében, a Homokban Krepuska Géza helyi földbirtokos építtette. Felszereléssel is ellátta a csapatot, amelyben Ő, mint középcsatár szerepelt. A SISE kezdetben a Salgó Serleg csoport mérkőzésein képviseltette magát. A II. világháborút követően a csapat színe a kezdeti piros-kékről kék-fehérre változott és a Salgótarján és környéke részére kiírt alapfokú bajnokságban, illetve a Rákosi-kupában szerepeltek. Az időközben több névváltozáson áteső labdarúgócsapat meghatározó szerepet töltött be a megye labdarúgásában. A jelenlegi sporttelep megépítéséhez 1958-ban kezdtek hozzá. Pár év alatt elkészült az új füves pálya, felépült az új klubház és öltöző. 
A legkiemelkedőbb eredményt az 1972-1973-as évadban érte el a somosi focicsapat azzal, hogy megnyerte a megyei I. osztályú bajnokságot, mellyel feljutottak a Nemzeti Bajnokságba. 

 

Az együttes Pápai János elnökletével és Tóth István irányításával úgy lett bajnok, hogy az első fordulóban kikapott, majd a következő 29 játéknapon veretlen maradt. A Nógrád 1973. július 12-i számában „Egységes csapatmunka gyümölcse a bajnoki cím” címmel jelent meg cikk. A csapat egy év után búcsúzott az NB III-tól.

A Nógrád cikke a csapatról. Forrás: Hungaricana


A somosi sporttörténelmet írt „aranycsapat” tagjai 2023. június 17-én az 50 éve megnyert bajnokság emlékére megrendezett ebéden vettek részt a Kakuk Udvarházban, ahol felidézték a régi mérkőzéseket és megemlékeztek azokról a csapattagokról, akik már nem lehetnek közöttük. Véletlen egybeesés, hogy pont aznap a Somos-SVSE öregfiúk csapata a Baglyas öregfiúkkal játszott a somosi focipályán, illetve az idén is bajnok lett a falu csapata, mint 50 évvel ezelőtt, bár nem a megyei I., hanem a III. osztályban.
Az 50 éve megnyert bajnokság emlékére megrendezett ebédet Nágel István, Márkus Zsolt, Csengődi Károly és Tábori Anita támogatták.
Így 50 év távlatából is gratulálunk a csapattagoknak a kimagasló teljesítményhez, jó egészséget és még sok ilyen jó hangulatú összejövetelt kívánunk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában