Autósport

2023.05.31. 14:28

Fiatal pilótával repesztett a rutinos navigátor a Salgó Rallyn

A hétvégén megrendezett Salgó Rallyn egy ízig-vérig lokálpatrióta páros is részt vett. Kerekes Bence vezetésével és Szőllős Róbert navigálásával egy Lada VFTS nyergében ülve teljesítették ezt az embert és gépet is egyaránt próbára tevő futamot.

B.L.

Jó párost alkottak

Forrás: Beküldött

- Milyen ez az új felállás - kérdeztük Szőllős Róbertet.
- A 2022-es bajnokság megnyerése után még egy lépcsőt szerettünk volna ugrani. Mikor kijött a versenynaptár tervezete, arra a következtetésre jutottam, hogy az országos bajnokság minden futamán nem lesz időm részt venni, így nagyon fájó szívvel, de kiléptem korábbi csapatomból. Később egy másik project kezdődött el, ami lehet csúnya véget ért volna, ha nem hozunk egy felelős döntést. A nyergesújfalui verseny rajtjában adtuk le a menetlevelünket, és hazajöttünk még a verseny kezdete előtt. A pályabejárás és a felkészülés teljes kudarcba fulladt, ezért inkább kiálltunk. A következő futam a Salgó Rally volt, ami nekünk hazai versenynek számít, így itt mindenképpen indulni szerettem volna. Már régebben is voltak olyan irányú terveim, hogy egy fiatal tehetséggel induljak, most ez meg is valósult, Kerekes Bence jóvoltából. Érdekesség, hogy Bence édesapjával, Kerekes Zsolttal még 2013-ban indultam ugyanezen a versenyen. Tíz évre rá pedig a fiával vágtunk neki a gyorsasági szakaszoknak. A célbaérés kicsit helyre is tette a lelkemet az előző verseny problémái után.

Nem volt zökkenőmentes a futam, de célbaért a Lada
Nem volt zökkenőmentes a futam, de célbaért a Lada
Fotó: Csatlós Norbert

- Bence, te hogy élted meg ezt a versenyt?
- Először is csak köszönettel tartozom mindenkinek, aki segített nekünk valamilyen formában. Sok akadályon keresztül kellett menni, hogy a rajtvonalhoz állhassunk. Rengeteg dolgot, felszerelést kaptam kölcsön erre az egy versenyre, amiért nagyon hálás vagyok. Legfőképpen édesapámnak köszönöm a támogatást, nélküle nem tudnék versenyautóba ülni. Nagyon tanulságos volt számomra az egész folyamat, ami ilyenkor zajlik. Nem gondoltam volna, hogy ennyire összetett dolog egy verseny, ami nem csak abból áll, fogjuk és teli gázzal leszáguldunk a pályán. Kezdve a pályafelírással, az etap útvonalak bejárásával és rengeteg szabállyal. Ennyi kilométert még soha nem autóztam a versenykocsival egyhuzamban. Nagyot lendített a helyzetemen, hogy a navigátorom minden segítséget megadott, egy csomó dolgot elmagyarázott, valós értelemben végig navigált az egész megmérettetésen. Voltak hullámvölgyek, az autó rakoncátlankodott, alig értünk be a szervizbe vele, a bátonyterenyei vasúti átjáróban sorompó volt, ha ott nincs „képben” Robi akkor elkésünk az időellenőrző állomásról, mint ahogyan több ellenfelünk ki is késett. Kaptunk egy defektet az utolsó előtti szakaszon, etapon kereket kellett cserélni, ott is a rutinja segített a megoldáson. Esett az eső, sütött a nap, volt sár, por, olvadt aszfalt. Tényleg megkaptam a jót és a rosszat is, de az amit elterveztük, sikerült, célba értünk a Salgó Rallyn! A kategóriánkban a hetedik helyen végeztünk, voltak bíztató részeredményeink, a mátrai leghosszabb szakaszon a kategória negyedik időt teljesítettük.

- További terveitek Bence?
- Akkora lendületet adott ez a futam számomra, hogy rájöttem, ezt a ORB3 bajnokságot szeretném majd folytatni. Nagyon jók a repteres versenyek, meg a szlovákiai megmérettetések, de ezzel semmi nem ér fel. Egész nap autózni, koncentrálni, beosztani a kocsit, a gumikat, a pályákat feldolgozni... Valami olyanba kóstoltam bele, ami magával ragadott. Júliusban lesz a közelünkben ORB3 verseny, az Eger Rali, azon mindenképpen ott leszünk. Szeretnénk gratulálni minden „hazai” párosnak akik a Salgó Rallyn részt vettek, és kiváló eredményekkel értek célba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában