Visszatekintő

2023.01.04. 16:17

Virágzott a sportélet Szécsényben az 1970-es években

Az 1970-es években igen színes és gazdag sportélete volt Szécsény városának.

Sz. F.

Az ÁFÉSZ női kézilabda-, valamint a kispályás férfi labdarúgó csapata

Forrás: Beküldött fotó

A szécsényi atléták, megyei viszonylatban Salgótarján és Balassagyarmat után a harmadik helyet foglalták el. Az országos versenyeken népszerűsítették a várost. Az évtized során 40-60 között változott az igazolt atléták száma. A versenyzőkkel Dropcsa László, Bagyinszki Jenő és Pénzes István edzők foglalkoztak. Istók Ferenc 1972-ben a Nógrád megye atlétikai válogatott tagja volt. A következő évben a Testnevelési Főiskola hallgatója lett, s 1978-ig iskolája színeiben versenyzett. A diploma megszerzése után visszakerült Szécsénybe, s aktívan bekapcsolódott a sportéletbe. Jakab Gábor gerelydobásban hosszú ideig megyei csúcstartó volt, s Lengyelországban a nemzetközi versenyen képviselte a magyar színeket. Takács Béla, Dropcsa László tanítványa több alkalommal is gyaloglásban a vidék bajnoka volt, így országos bajnokságon is éveken át a top ötben volt a neve. Pénzes István neveltje Babinszki László kalapácsvetésben ifjúsági ezüstérmet teljesített, míg négy próbában (100 méteres gát, 300 méteres síkfutás, súlylökés, magasugrás) Tóth Péter jeleskedett. Kiss Zoltán, Rádi László, Zsipi Gyula, Nagy Katalin, Szűcs Magdolna és a többiek nevéhez is szép sportsiker fűződik.

Az asztaliteniszezők az évtized során két alkalommal is megnyerték a megyebajnokságot, de az osztályozón nem sikerült az NB III-ba kerülniük. Az évtized asztaliteniszezői: Pintér Ferenc, Palotai Szilárd, Molnár László, Tőzsér Ferenc, Tóth György, Bárány Gábor, Dancsok Sándor, Sarankó János és Sarankó István.

A szülők, pedagógusok és a sportvezetők összefogására megalakult a Torna Szakosztály. Olyan nagy volt az érdeklődés, hogy több mint 50-en jelentkeztek. Veress Attila a Mikszáth Kálmán Általános Iskola testnevelő tanára, valamint a Ludányhalászi Általános Iskola testnevelője Kiss Ernő és felesége, – aki régebben aktív tornász volt–, voltak a fiatalok edzői és felkészítői. A torna szakosztály, amely 1975-ben alakult, új színt vitt Szécsény sportéletébe.

Népszerű volt Szécsényben a sakk is, így az 1977-es megye bajnokságon az ifjúsági sakkozók korcsoportjukban megyei bajnokok lettek. Fischer János nemzetközi nagymester 1970-ben 50 táblán szimultánt játszott Szécsényben. A nagymester 48 mérkőzését megnyerte, csak két személynek sikerült ellene győznie.

A megyében Salgótarjánban, Pásztón és Balassagyarmaton népszerű volt a tájékozódási futás, köszönhetően Simon János tanár úrnak. A sportegyesületen belül Szécsényben is megalakult a szakosztály, s rendszeresen részt vettek a járási, megyei és országos versenyeken.

Az ELZETT Gyáregységében 1972-ben alakult meg a járás első, önálló üzemi sportegyesülte. Beindították a munkahelyi testnevelést, valamint házi kispályás labdarúgó-bajnokságot szerveztek. Röplabda pályát építettek, majd a női kézilabda csapatuk és a férfi röplabda csapatuk benevezett a megyei bajnokságba, később egyesültek a szécsényi sportegyesülettel.

Az új egyesületnek az elnöke Vili Ferenc lett. A működő szakosztályok az asztalitenisz, atlétika, kézilabda, labdarúgás, röplabda, sakk, súlyemelés, torna, teke és tájékozódási futás voltak. Ami a röplabda sportot illeti, a szécsényiek 1977-ben és 1978-ban megyei bajnokságot nyertek. Az osztályozón nem sikerült feljebb jutniuk.

Szécsényben, a megyében elsőként 1974-ben megalakult a súlyemelő szakosztály. Gemer Ferenc másodosztályú versenyző volt az edzőjük és egyben versenyzőjük, majd több fiatal is bekapcsolódott a szakosztály életébe. Közülük többen az ifjúsági korcsoportban ezüst és bronz fokozatot értek el.

A labdarúgó csapat 1972-ben kiesett a megyei I. osztályból, s csak 5 év múlva került vissza.

Az addig szakosztályként működő természetjárók 1976-ban megalakították a Vörös Meteor Sportegyesületet. Meg kell említeni a szécsényi ÁFÉSZ igen széles skálán mozgó sportéletét, amelyet Végh Miklós a szövetkezet sportfelelőse szervezett és irányított. Labdarúgó csapatuk – amelynek Zsigmond Tibor volt a felkészítője – az 1970-es években rendszeresen részt vett a szécsényi kispályás labdarúgó tornákon, majd Balassagyarmaton 1979-ben megnyerték a MESZÖV – Kupát. Jeleskedtek a fiatalok a Szövetkezetek megyei sporttalálkozóján, majd a női röplabda csapatuk 1979-ben eredményesen képviselte a szövetkezetüket Debrecenben.

Férfi kézilabda csapatuk is több tornáról győztesen tért haza. A sakkozók, Nagy Béla és Gyebnár Sándor vezetésével több – a szövetkezetek részére meghirdetett és egyéb tömegsport – versenyen értek el figyelemre méltó eredményt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában