Erőemelés

2023.01.17. 14:31

Évtizedekig emelték a súlyokat Szécsényben

A megyébe elsőként 1974-ben Szécsényben alakult meg súlyemelő szakosztály, amely Domszky György Járási Sportfelügyelő mellett, Gemer Ferencnek volt köszönhető. 1974-ben került a szécsényi Szolgáltató Ipari Szövetkezethez dolgozni a súlyemelést szerető és gyakorló fiatalember. A hír eljutott Domszky Györgyhöz, aki rövid időn belül felkereste Gemer Ferencet, majd hamarosan megalakult a súlyemelő szakosztály.

Sz.F.

Kezdetekben Gemer Ferenc volt a szakosztály vezetője, edzője, és mindezek mellett az aktív versenyzője is. Nem volt könnyű a kezdet, hiszen felszerelést kellett vásárolni, valamint az edzéshez termet biztosítani. Később a szakosztályi teendő ellátását külön személy vállalta.

Gemer Ferenc korábban Budapesten dolgozott, és a barátainak rábeszélésére kezdett el ismerkedni a súlyemeléssel. Társai hamar hátat fordítottak a sportágnak, de ő megszerette. Három évig volt a budapesti Honvéd cspatának versenyzője, majd leszerelését követően hazakerült szülőfalujába, Őrhalomba. A szécsényi KTSz-nél kezdett el dolgozni. Debrecenben a Juhász Sándor emlékversenyen 1975-ben a szécsényiek is ott voltak. Gemer Ferenc a könnyűsúlyú versenyző, szakításban 95 kg-ot, lökésben 125 kg-ot ért el. Ezzel ismét teljesítette a másodosztályú szintet, ami súlycsoportjában 210 kg. Egy nappal később Egerben a Dobó István Emlékversenyen 140 kg-ot emelt a feje fölé, ami több volt, mint a testsúlyának a kétszerese.

A Megyei Testnevelési és Sporthivatal 1981-ben rendezte meg a súlyemelők megyei felnőtt és kiválasztó versenyét Szécsényben. A házigazdák versenyzőin kívül a salgótarjáni és a nagybátonyi erős emberek is részt vettek a megmérettetésen. Köszönhetően Gemer Ferncnek Szécsényben többen is bekapcsolódtak a súlyemelésbe, többek között Hegedűs László, Sarankó István, Rapka László, Józsa Tibor, Mikó Ferenc, Rácz Csaba, Rácz Norbert, Babinszky László és Dörmő András. A súlyemelő szakosztály az 1990-es években szűnt meg Szécsényben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában