Karate

2022.12.23. 16:07

Eredményes évet zárt a Balassagyarmati Karate Sportegyesület

Takács Csaba, a Balassagyarmati Karate Sportegyesület elnöke és a JKA vezetőségi tagja értékelte a 2022-es esztendőt. Az elnök szerint sikeres évet tudhatnak maguk mögött, hiszen a sportolóik nem csak a diákolimpiákon és a magyar bajnokságban, hanem nemzetközi szinten is kiválóan szerepeltek.

A Balassagyarmati Karate Sportegyesület tagjai

Forrás: Beküldött fotó

A Balassagyarmati Karate Sportegyesület 1984 óta működik, a mostani formájában pedig 2000-től. A tagok száma több mint 30 fő, közülük 18 sportoló adja az egyesület gerincét. A szervezetnek 2018-ban egy helyi vállalkozó ajánlott fel egy ingatlant, amit azóta közösen felújítottak és a mai napig otthont ad az edzéseknek. Céljuk, hogy minél jobb képességű és eredményes sikerorientált fiatalokat vonzanak az egyesületbe. Bár a versenyzés nem az elsődleges szempont, működésük óta a sportolóik már több országos bajnoki címet és helyezést szereztek. Ez pedig idén sem volt másként. 

– Idén is az volt a célunk, hogy minél több fiatalt ösztönözzünk a versenyzésre. Mivel a megmérettetések országszerte zajlanak, így a szükség van a családok támogatására is, de amennyiben azt a költségvetésünk engedi igyekszünk a versenyengedélyeket és egyéb költségeket mi finanszírozni – mondta Takács Csaba, aki korábban magyar bajnoki ezüstérmet szerzett kumite versenyszámban -70 kilogramm súlycsoportban. Hozzátette: – A százhalombattai Ippon Shobu Karate Diákolimpián a sportolóink több dobogós helyezést értek el. Egerben az Ippon Shobu Magyar Bajnokság és Magyar Kupa UP Országos Bajnokságán Takács Csenge VIII. korosztályban kata magyar bajnoki címet, míg Gál-Cseri Ábel II. korosztályban harmadik helyezést ért el kata versenyszámban. A Gödöllőn megrendezésre került Saino kupát három első és két harmadik helyezéssel zártuk. Mindezek mellett Takács Csenge a svájci Fujimura kupán U16 korosztályban kumitéban harmadik lett, illetve a World Shotokan Karate-do Association versenyen Liverpoolban világbajnoki második helyezést ért el szeptemberben ifjúsági korosztályban /U16/ leány kata versenyszámban. Decemberben ugyanebben a kategóriában az ESKA- European Shotokan Karate Championship Winterthurban megrendezett versenyen Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett.

Takács Csaba szerint ezek az eredmények azt mutatják, hogy jó irányba fejlődnek, sőt a jelenlegi gyerekkorosztályban már van egy 4-8 főből álló csapat, akik a jövőben a gerincét képezhetik az egyesületnek. Mint mondta összességében pozitívan értékeli ezt az évet, még a gazdasági és az energiaválság ellenére is, ami a klub életét is megnehezítette. Azonban próbálnak megerősödve kikerülni ebből a helyzetből és bíznak benne, hogy a jövőbeni terveiket sikerül megvalósítani.

– Az egyesületünk önfenntartó, így jó működéshez szükségünk van támogatónkra és a tagság növelésére. Ezért szeretnénk népszerűsíteni a karatét a városban és a környező településeken, illetve más szabadabb és kötetlenebb mozgást biztosítani az érdeklődőknek. Emellett újra megcéloztuk a pályázati lehetőségeket – fogalmazott Takács Csaba. Hozzáfűzte: – A versenyzést tekintve a hazai megmérettetéseken szeretnénk minimum az idén mutatott szintet hozni, valamint a gyermekkorosztályban minél eredményesebb versenyzőket kovácsolni. A fontos versenyeink közé tartozik majd 2023-ban a JKA Shotokan karate, a diákolimpia és a magyar bajnokság is. Emellett Takács Csenge a korosztályos válogatott tagjaként a tervek szerint szerb, cseh és svájci versenyeken is megmérettetheti magát, illetve a portugáliai világbajnokságon és a spanyolországi Európa-bajnokságon is. 

Az egyesület elnöke a jövőt érintően végül megosztott egy jó hírt is, miszerint hamarosan egy újabb sportolójuk csatlakozhat a magyar válogatott csapatához, ami egy ilyen kis egyesület életében óriási sikernek számít. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában