Diáksport

2022.12.12. 07:15

A munka és a sport szeretetére nevelte a diákjait a szécsényi testnevelő

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola pár éve átadott tornatermét Szomszéd Lászlóról nevezzék el Szécsényben.

Sz.F.

A szécsényi Szomszéd László Tornaterem

Forrás: Beküldött fotó

Szomszéd László Kisterenyén született 1939-ben. A balassagyarmati Tanítóképző Intézetben 1957-ben fejezte be tanulmányait, majd Érsekvadkertre került tanítani. A munka mellett tanult, Egerben a főiskolán, így biológia és testnevelés szakos tanári képesítést szerzett. Szécsényben 1964-ben az akkori Mezőgazdasági Technikum tantestületének lett a tagja, ahol nyugállományba vonulásáig dolgozott. Az első 10 évben az akkori diákotthon vezetése mellett testnevelést is tanított, majd a diákotthon irányítását átadta kollégájának, s ezt követően az iskolában testnevelést és biológiát oktatott.

Mikor Szécsénybe került tanítani, a testnevelési szertáruk nagyon szegényes volt. Egy fűzős focilabdán kívül, alig volt egyéb sportfelszerelésük. Azon fáradozott, hogy a tantárgy tanításához a tárgyi feltételeket megteremtse. Kollégájával, Bagyinszki Jenővel a technikum kertjében és a gimnázium udvarán többfunkciós, salakos sportpálya építése kapcsolódik a nevükhöz. A tanár úr pedagógiai hitvallása közé tartozott, hogy a diákjaival megszerettesse a sportot, és az épüljön be a mindennapi tevékenységükbe. 

Városi és iskolai sportnapoknak volt a szervezője és a lebonyolítója, így a nevéhez kapcsolódik egy színvonalas megyei sportnap megszervezése Szécsényben, amely kivívta a közönség elismerését. Röplabda csapata 15 éven át ott volt a középiskolások országos bajnokságának az élvonalában. Az általa vezetett iskolai labdarúgó csapat 1978-ban a Középiskolás Országos Labdarúgó Kupán bekerült a döntőbe, végül pedig a harmadik helyen végzett.

Szerették a tanítványai

Tanítványai mindig tisztelettel beszéltek róla, hiszen nagyon szerették. Pedagógiai hitvallásának másik eleme, hogy rádöbbentse a tanulókat a munka szeretetére. Higgyék el magukról, hogy akarattal elérhetik a célkitűzéseiket. Biológia szakos tanári mivoltából adódóan, az iskolában botanikus kertet létesített, ahol a tanulók részt vehettek a növények ápolásában és a gondozásában.

Pályafutása során több elismerésben volt része. Megkapta a Kiváló Tanár kitüntetést, az Országos Testnevelő Tanárok Szövetségének kitüntetését, az Oktatási Minisztérium Elismerését, továbbá a hazafias nevelésben végzett munkáját elismerte a Honvédelmi Minisztérium is. Ezek mellett a kiemelkedő, több évtizedes sportmunkájáért megkapta a Bérczi Károly-díjat, s 2012-ben átvehette Szécsény Város Önkormányzata által alapított Köz-Szolgálatáért kitüntetést. A tanár úr sajnos már eltávozott közülünk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában