Helyi sport

2022.11.25. 15:00

Röplabda élet Szécsényben

A sportág a háború utáni években honosodott meg Szécsényben. Első képviselői: Verebesi László, Fenyővári István, Domszky Lajos és a Vanya testvérek, Tibor és Pál voltak, míg napjainkban a katolikus általános iskolában van csupán röplabdacsapat.

Nool

Istók Ferenc tanár úr (középen) és az egykori Kőrösi gimnázium röplabda csapata

Forrás: Beküldött fotó

Az 1970-es években az ELZETT Gyáregységben megalakult a röplabda szakosztály, amelynek elnöke Borik József volt. A csapatot Takács István, Zsíros Ferenc, Fülöp Sándor, Reznicsek László, Szabó Béla, Balogh Ferenc és sokan mások alkották. Salakos röplabda pályát építettek a gyár területén, ami később teniszpálya lett. Reznicsek László közben megszerezte az edzői képesítést, s 1975-től a megyei I. osztályú bajnokságában szerepeltek, amelyet 1977-ben megnyertek. Győrben játszhattak a feljutásért, ahol sajnos nem sikerült a csapatnak az NB II-be felkerülni. Ez nem vette el a játékosok kedvét, így a következő évben újra ők voltak a megyei bajnokok. 

Ezt követően régi NB II-es játékosokból Romhányban is alakult egy csapat, amely kiélezett küzdelemben megelőzte a szécsényieket, s nekik vendégjátékosokkal sikerült is egy szinttel feljebb kerülni. A Romhányi SE megkereste a szécsényieket, hogy fuzionáljanak. Erre sor is került, s így Szécsényben átmenetileg megszűnt a röplabda sportág.

Kőmíves Éva fiatal, agilis testnevelő tanár 1980-as években az általános iskolában meghonosította a röplabdát. Tanítványai a megyei úttörő olimpián több alkalommal is felállhattak a dobogóra. Az általános iskolából kimaradva a fiúk kérték, hogy legalább heti egy alkalommal megkaphassák az iskola tornatermét. Tolnai Nándor testnevelő összefogta a fiúkat és részt vettek a spartakiád versenyeken, majd a Diák Sport Egyesület nevében neveztek a felnőtt megyei bajnokságra, ahol az első helyen végeztek, s a következő évben már az NB II-ben szerepeltek. 

Természetesen ezzel a gondok is megnövekedtek, amelyek egyfelől anyagi jellegűek voltak, másrészt új játékosokat kellett igazolni. A megyétől kaptak 60 ezer forint támogatást. Gondként jelentkezett, hogy három állandó játékosuk: Cserven Zsolt, Vilimi Szabolcs és Szabó Tamás katonai szolgálatot töltöttek, bár a fiúkat több alkalommal is elengedték a mérkőzésekre. A legjobb játékosuk Kuris Ferenc, tragikus hirtelenséggel elhunyt. Őrhalomból a volt NB II-es játékos, Huszár Ferenc a csapat rendelkezésére állt. Az 1990-es évek bajnoki évében a csapatnak már nem sok babér termett, így kiestek a bajnokságból.

Ezt követően az oktatási intézményekben zajlott tovább a röplabdázás. A Mezőgazdasági Szakközépiskola csapata, Szomszéd László testnevelő növendékei, több alkalommal is megnyerték a középiskolai bajnokságot. A városban 1994-ben alakult meg a 8 évfolyamos gimnázium, ahol az iskola diákjai már az évtized végén igen figyelemreméltó sportsikereket értek el. Istók Ferenc tanár úr röplabdázó tanítványai három évben egymás után – 1998-l999-2000 – megnyerték a Megyei Diák Olimpiát, így a csapat a területi döntőn képviselte Nógrád megyét. Jelenleg a katolikus általános iskola és gimnáziumban Pesák-Végh Zsófia testnevelő tanár szervezésében van az iskolának röplabda csapata.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában